torsdag den 24. oktober 2013

Social mobilitet og social arv


8 kommentarer:

  1. 1. Social mobilitet betyder når en person bevæger sig fra en social gruppe til en anden. Social mobilitet er delt i 2 former: Generationsmobilitet og karrieremobilitet.
    2. I social mobilitet indgår også den positive- og negative sociale arv.
    3. Positiv: forældre rig=barn rig. Negativ: forældre misbrugere=børn misbrugere.
    4. Vi kan bruge Bourdieus teori til at forklare, at de 25-åriges manglende uddannelsesniveau er et udtryk for utilstrækkelig kulturel kapital.

    Sara, Line og Oliver

    SvarSlet
  2. 1. Begrebet social mobilitet bliver anvendt når vi diskuterer mulighederne for, hvorvidt sociale grupper kan ændre på deres sociale position - altså bevæge sig fra én socialgruppe til en anden.
    Dette begreb henviser til to forskellige former for mobilitet: generationsmobilitet og karrieremobilitet.

    2. Social arv kan kort defineres som nogle særlige kendetegn ved forældre, fx deres adfærd, normer og værdier og disse gives videre til deres børn, når de skal ud og etablere sig et liv.

    3. Positiv arv: Inteligente forældre, med god uddannelse og gode indtægter, kan give dette videre til deres børn, eller have sådan en indflydelse, at deres børn selv får en god uddannelse og får et succesfuldt liv.

    Negativ arv: misbrugere og forældre der ikke er uddannede, kan påvirke deres børn, således de ikke får uddannelse og måske selv bliver misbrugere.

    4. Habitus er de ting vi støder på livet, som vi ubevidst tager til os, så hvis vi bliver ved med at støde på negative ting, og oplever vores forældre skændes og drikke, kan vi tage det ubevidst til os og det kan udvikle en negative social arv. Hvis ens forældre ikke har haft store sociale, økonomiske eller kulturelle kapitaler kan det også medføre en negativ social arv hos børn.

    SvarSlet
  3. Louise, Maria og Rikke24. oktober 2013 kl. 12.55

    1) Hvis man bevæger sig fra en social gruppe til en anden, kalder man det social mobilitet.

    2) Børn arver sine forældres adfærd, ressourcer og sociale statusser i samfundet

    3) Positiv arv: f.eks. hvis forældrene har opdraget en efter samfundet normer.
    Negativ arv: f.eks. hvis begge forældre er misbruger, så vil man ikke blive opdraget ordenligt, Medmindre man er en mønsterbryder.

    SvarSlet
  4. Huda, Stephanie og Louise
    1: der er 2 forskellige slags, der er generations mobilitet og karrieremobilitet. I generationsmobilitet, at børn rykker sig til en anden socialgruppe end deres forældre. Karrieremobilitet, at de skift en person selv laver igennem deres egen levetid, imellem de forskellige sociale grupper.
    2: det er at man for nogle normer og værdiger fra sine forældre.
    3: positiv, hvis det er at ens forældre begge har lange videregående uddannelse, så har man selv større mulighed for at gennemføre en. negativ, hvis begge ens forældre er overvægtige og barnet så for deres spisemønstre.
    4: hvis det er at ens forældre har en videregående uddannelse, så har de en stor kulturrel kapital, som de kan overføre til barnet. Hvorimod forældre uden videregående uddannelse ikke har den kulturrelse kapital som gør at de kan lære deres barn hvordan man opføre sig på en videregående uddannelse.

    SvarSlet
  5. Niti, Mehmet og Jacob

    1) Social mobilitet er når man flyttes fra en social gruppe til en anden. Der er to forskellige former for social mobilitet.
    Generationsmobilitet: Generationsmobilitet er at børn ikke følger i forældrenes fodspor, men tvært imod vælger en anden social gruppe i den samme alder.
    Karrieremobilitet: Karrieremobilitet er at man går fra forskellige sociale grupper i ens livstid.

    2) Social arv er hvad man arver fra sine forældre som for eksempel, normer, særlige kendetegn, værdier og adfærd.

    3) Positiv: Børn til rige forældre har højere risiko for at få en uddannelse og et arbejde hvor de tjener gode penge, og selv får en god familie.
    Negativ: Børn til forældre med misbrugsproblemer for eksempel, har en lavere risiko for at gennemføre en uddannelse og ender nok også selv som deres forældre.

    4)

    SvarSlet
  6. Ditte, Emilie M, Laura24. oktober 2013 kl. 12.58

    Social mobilitet: Når sociale grupper kan ændre på deres sociale position, altså bevæge sig fra en socialgruppe til en anden.
    Der er to forskellige former:
    Generationsmobilitet: Børn bevæger sig til en anden socialgruppe end forældrenes, ved samme alder
    Karrieremobilitet: De skift, folk foretager mellem socialgrupper igennem livet
    Social arv: At børns adfærd, sociale status og ressourcer er arvet fra deres forældre
    Positiv social arv: Fx. hvis et barns forældre er rige - barnet lærer sig en adfærd og bestemte normer og værdier som gør dem i stand til selv at blive rige. Eller hvis forældrene har en god uddannelse og forældrene vidergiver viden til barnet. Det kan også være forældre som er mere positive og gode til at motivere deres børn.
    Negativ social arv: Dårlig indflydelse fra forældre, ex: ufaglærte forældre=ufaglærte børn
    Bourdius begreber: Ved negativ social arv kan habitusbegrebet bruges fx hvis forældrene har været alkoholikere el. lign. bliver disse "vaner" givet videre til børnene. Ens indlærte koder er altså her "forkerte" Kapitalbegrebet kan bruges hvis man fx er vokset op i en fattig familie med ufaglærte forældre har man måske sværere ved at finde et arbejde og få succes

    SvarSlet
  7. Maria, Felix og Sofie J
    1. Social mobilitet drejer sig om, hvorvidt de sociale grupper kan ændre på deres sociale position, altså, alt i alt om det kan lade sig gøre at bevæge sig fra én social gruppe til en anden. De to former for social mobilitet kaldes henholdsvis karrieremobilitet og generationsmobilitet.
    2. Social arv defineres som særlige kendetegn, om adfærd, normer og værdier som derefter videregives til deres børn.
    3. Et eksempel på en positiv social arv kunne for eksempel være hvis barnets forælde begge havde en god uddannelse og gode naturlige egenskaber, som barnet derefter ”arver”. Et andet eksempel på en negativ social arv kunne være, hvis et forældrepar – begge med misbrugsproblemer, hvilket kunne give anledning til at barnet følger det samme spor.
    4. Begreberne kan benyttes til at trække paralleller imellem et individs status i samfundet samt økonomisk, social og kulturel kapital. Derudover benyttes begreberne ofte som en definition på, at det betyder en del for ens levevilkår i forhold til hvem man omgås med, og hvilket miljø, som man befinder sig i.

    SvarSlet
  8. Kasper, Frederik, Sina og Jesper24. oktober 2013 kl. 12.59

    1) Social mobilitet handler om at kunne ændre sine levevilkår og på social position i forhold til forældrene.
    Der er to former: generationsmobilitet og karrieremobilitet.

    2) Man reproducerer sine forældres sociale adfærd.

    3) Positiv social arv.:
    Hvis ens forældre er rige og veluddannede er der stor chance for at man selv bliver det.

    Negativ social arv.:
    Hvis ens forældre så er alkoholikere eller narkomaner er der risiko for at man følger de samme fodspor.

    4) Pierre Bourdieus mener at hvis en ung person ikke har en uddannelse kan det havde noget at gøre med manglende kulturel kapital. Hvis en ung person ikke stræber efter en uddannelse kunne det være fordi fordi det ikke er forventet, da forældrene heller ikke har en uddannelse.

    SvarSlet