onsdag den 23. april 2014

Velfærdsstaten


6 kommentarer:

  1. Hvad viser figur 10,5?
    Jo flere der er i arbejde, jo mindre modtager overførsler.


    Hvem burde man få på arbejdsmarkedet ud fra boks 10,2?
    Dem på A-dagpenge og arbejdsmarkedparate kontanthjælpsmodtagere.
    Sygedagpenge er svær at ændre på og den samme er efterløn på kort sigt.


    Hvad menes der med New Public Management?
    Offentlige instutioner organiseres og administreres mere som en privat virksomhed ville. Det kan gøre det mere effektivt, men kan også nedsætte kvaliteten, da de ansatte vil arbejde på at opfylde de krav, der er nedskrevet - og kun dem.

    Hvilke økonomiske fordele giver velfærdsstaten?
    Velfærdsstaten giver mere social mobilitet, og den er mere effektiv, da folk kommer i arbejde i forhold til deres evner. Billig børnepasning gør at begge forældre kan komme på arbejdsmarkedet, og prioriteringen af børn betyder at flere får børn, hvilket betyder at befolkningens aldersfordeling er mere jævn. Danmark har en af de største procentdele af mennesker mellem 15-64 år der er i arbejde.

    Hvad menes der med begrebet flexicurity?
    Ordet er sammensat af ‘flexibility’ og ‘security’. Det betyder at arbejdsmarkedet er bygget på flexibilitet, da det er nemt at fyre folk, hvilket gør det mere attraktivt at hyre folk. Der er også sikkerhed, da der er god ledighedssikring og aktivering.

    Hvilken velfærdsmodel har den mindste omfordeling?
    Den residuale velfærdsmodel har den mindste omfordeling, da den indsamler mindre penge fra de rige, der er derfor ikke så mange penge at omfordele.

    Hvad viser figur 10,7?
    Figuren viser den sociale og politiske onde cirkel. Den viser at for at der sker en forandring (for bedring af vilkår) er det nødvendigt at stærke grupper råber op, da det er dem der bliver hørt og skubber gang i processen. Derfor er svage grupper afhængige af stærke grupper i samme situation som dem.

    Benedicte, Line og Frederikke

    SvarSlet
  2. • Viser udviklingen af overførselsmodtager og beskæftigelse per 1.000 person.
    • A-dagpenge- og kontanthjælpsmodtagere
    • For at få effektivitet og kvalitet har man kopieret New Public Management, som groft sagt går ud på, at man lader sig inspirere sig af ledelsesformer i den private sektor.
    • Bidrager til samfundets økonomiske effektivitet. F.eks. sørger den Universelle velfærdsmodel at man får arbejde, der er tilpasset til ens evner og færdigheder.
    • Ordet er sammensat af fleksibilitet og sikkerhed. Flexibility består hovedsageligt af tre faktorer:
    ○ Liberale regler for afskedigelser, som gør at det er nemmere for arbejdsgiverne at fyre, hvilket resulterer i, at de ikke er så bange for at hyre ;-)
    ○ God sikring under ledighed, da der er mulighed for en lang ledighedsperiode på dagpenge (dog forringet i 2010).
    ○ Aktivering til tilbagevending på arbejdsmarkedet.
    • Ja, men den dog er den gode sikring under ledighed forringet markant.
    • Den residuale velfærdsmodel har den mindste omfordeling, da de rige skal betale til de fattige, men skatten er lav, hvilket resulterer i lav omfordeling.
    • Den sociale og politiske uligheds onde cirkel:
    ○ Ulighed i ressourcerne fører til ulighed i politiske deltagelse
    ○ Hvilket fører til ulighed i politisk indflydelse
    ○ Som resulterer i at politiske beslutninger opretholder eller forstærker uligheden


    Lise & Mathilde

    SvarSlet
  3. "Svært at styre de offentlige udgifter": spørgsmål

    • Figur 5 viser antallet af beskæftigede og overførelsesmodtager i årene 2004-2011s kvartaler, som svinger med konjunkturene.

    • Man burde kunne få folk, der kan arbejde, til at arbejde.

    • New Publiv Management går ud på at blive inspireret af ledelsesformer i den private sektor. Man kan indgå kontrakter, indføre konkurrence.

    • Velfærdsstaten giver større mobilitet. Folk får arbejde i forhold til hvad de kan yde, hvilket er en fordel.

    • Flexicurity består af tre sammensatte elementer. Man har bestemte regler for afskedigelser (fyring osv.) Man er sikret under ledighed efter fyring samt så vil samfundet aktivere end igen, så man kan komme hurtigt på arbejdsmarkedet igen.

    • Flexicurity findes stadig i Danmark, men mange mener, at det er under afvikling vha afskaffelsen af efterlønnen, nye dagpengeregler osv.

    • Velværdsmodellen med mindst omfordeling er den residuale. Dette er pga den lave skattesats og forskellen på, hvem der får hvilke ydelser. Der skabes altså et større skel.

    • Figur 10.7 forestiller en ond cirkel, hvad der sker politisk, når der skabes social ulighed.

    Kirse

    SvarSlet
  4. 1. figur 10.5, viser at hvis der er stor beskæftigelse falder antallet af folk på overførelsesinkomster også.
    2.
    3. new public mangement, betyder at man lader sig inspirere af ledelses former i den private sektor.
    4. velfærdsstaten har de økonomiske fordele at det giver social mobilitet. Man har "råd" til at få børn, so kan give vækst til samfundet.
    5. flexicurity, der er sat sammen af flexibillity og security, betyder at man har mulighed til at tage det job valg man vil, og hvis det ikke går er der et sikkerhedsnet som hjæper en. sikring under ledighed. nemt at fyre, derfor nemt at hyre. aktivering med henblik på at komme i aktivering.
    6. flexicurity er blevet foringet i de sidste år, det er sværere at komme ind på arbejdsmarkedet i takt med krisen og der er også mange der er på overførelsesinkomster
    7. den residuale velfærdsmodel omfordeler mindst, fra rige til de fattige men kun meget lidt.
    8. figur 10.7 den viser ulighedens onde cirkel. og altså hvis der først er lidt ulighed er det svært at komme ud af.

    Catharina, Emilie, Sofie W & Kira

    SvarSlet
  5. 1.) Figur 10,5 viser, hvordan overførdselsmodstagerne svinger i takt med beskæftigelsen
    2.) Dem der kan arbejde. Altså dem på dagpenge fx Nogle af dem.
    3.) New public management går ud på, at man overfører nogle af de ledelsesformer, der praktiseres i den private sektor, til den offentlige sektor. Fx ved at stille flere og mere specifikke krav til de ansatte.
    4.) Velfærdssamfundet styrker den socialde mobilitet. Velfærdssamfundet opfordrer og hjælper folk til at få børn. Dette gør, at ”ældrebyrden” bliver mindre end i andre lande.
    5.) Flexicurity er en model som kombinerer fleksibiltet og sikkerhed på arbejdsmarkedet.
    6.) Nogle mener, at der er mindre sikkerhed og mere fleksibilitet i dag.
    7.) Den residuale velfærdsmodel.
    8.) Figuren viser, hvordan ulighed forstærker ulighed på forskellige områder.

    Mads

    SvarSlet
  6. Hvad viser figur 10.5?
    Nu højere beskæftigelsen er, nu færre modtager overførselsindkomster. Og omvendt.

    Hvem burde man kunne få på arbejdsmarked ud fra boks 10.2?
    A-dagpenge modtagere og andet. Men det er svært at få mange ud på arbejdsmarked, da folk er på overførselsindkomst af en grund.

    Hvad menes der med "New Public Management"?
    Her inspireres man af private ledelsesformer, hvor man f.eks. Kan indgå kontrakter for at præcisere hvad som skal leveres. Dette gør man for at sikre kvalitet og effektivitet. Offentlige institutioner administreres mere. Der skabes konkurrence mellem offentlige institutioner for at øge effektiviteten og kvaliteten.

    Fra bogen: Endnu en evig udfordring er at sikre effektivitet og kvalitet. Man bevilger pengene, men hvad kommer der ud af det? Her har man siden 1980’erne dyrket New Public Management, der groft sagt går ud på, at man lader sig inspirere af ledelsesformer i den private sektor. Man kan fx indgå kontrakter, hvor det præciseres, hvad der skal leveres. Man kan indføre konkurrence mellem offentlige udbydere, eller mellem offentlige og private, ofte i kombination med frit valg for forbrugerne, så det ligner et marked (quasi-markeder). Man kan styrke ledelse og ledelsesansvar. Og man kan forsøge at måle kvaliteten med indikatorer, med brugertilfredshed o.l.

    Hvilke økonomiske fordele giver velfærdsstaten?
    Velfærdsstaten giver større social mobilitet (bevæge sig mellem de sociale klasser). Folk får et arbejde ud fra deres evner, og det skaber også større effektivitet. I de nordiske lande har vi kortere arbejdsuger og længere ferier, men til gengæld er der i gennemsnit også næsten to fuldtidsarbejde pr. familie og vi arbejder længere tid.

    Hvad menes der med begrebet "flexicurity"?
    Det er et begreb som Danmark er kendt for. Begrebet er sat sammen af flexibility og security. Her har tre regler spillet ind.
    - Liberale regler for afskedigelse
    - God sikring under ledighed
    - Aktivering med henblik på hurtigt at komme i arbejde igen.

    Er der stadig "flexicurity" i danmark?
    Sikring under ledighed er blevet forringet med den nye dagpengereform. Den er stadig eksisterende, men mange mener at modellen er ved at være afviklet. Dette kan skyldes at security delen er blevet mindre, og hermed er sikkerheden altså ikke så stor længere.

    Hvilken velfærdsmodel har den mindste omdeling?
    Den residuale model

    Hvad viser figur 10.7?
    Den sociale og politiske uligheds onde cirkel

    - Cecilie

    SvarSlet