torsdag den 29. januar 2015

Merkantilisme og Adam Smith


2 kommentarer:

  1. 1. Hvad forstår man ved merkatilisme?
    Toldmurer og monopoler. Handlen mellem lande er en nulsum - et lands gevinst er et andet lands tab. Merkantilismen er i mod fri handel.

    2. Hvad forstår Adam Smith ved arbejsdeling og specialisering?
    Produktionen er størst, når hver arbejder udføre én del af produktionen af varen. På den måde bliver arbejderen specialiseret og er derfor ekstra god til netop deres funktion. Sådan bliver produktionen størst, men fordelen er størst på et stort marked, da dette tvinger folk til at bytte med hinanden.
    Dette gælder også lande - lande skal producere det, de er bedst til og bytte sig til det, de mangler. Et lands rigdom skal måles på dets produktion.

    3. Hvad mente Adam Smith ved udtrykket 'den usynlige hånd'?
    'Den usynlige hånd' er den balance der skabes i arbejdsmarkedet. Arbejdsmarkedet regulerer sig selv, da folk vil udbyde et produkt, hvis der er en efterspørgsel, mens at udbuddet vil falde, hvis der ingen efterspørgsel er.

    4. Hvilken rolle skal staten spille ifølge Smith?
    Staten skal have minimal rolle i økonomien. Staten skal kun stå for services som f.eks. gadelys og andet infrastruktur, de dette er svært for private firmaer at udbyde.

    5. Hvad forstår man ved laissez faire økonomi?
    Økonomien skal passe sig selv - staten skal holde sig væk.

    Christian og Benedicte

    SvarSlet
  2. 1. Merkantilisme er en betegnelse som man har givet de økonomiske tanker og ideer. Hovedformålet er at skabe overskud på landet betalingsbalance.

    2. Adam Smith forstår, at hvis man arbejder med noget man har speciale i, vil det øge produktionen, da man er god inde for det fag.

    3. Udtrykket 'den usynlige hånd' bruge Smith om mekanisme – markedsmekanismen - der 'koordinerer' udbud og efterspørgsel på markedet. Den usynlige hånd sikrer, at der er de varer på markedet, som folk ønsker, og at de udbydes til rimelige priser. Han ønskede så lidt indblanding fra staten, som overhovedet muligt.

    4. Han ønskede så lidt indblanding fra staten, som overhovedet muligt. Hvis folk får lov til at følge sin egne interesser og "pleje" sin "egoisme", vil det i sidste inde ende som en gevinst for samfundet.

    5. Økonomer benytter udtrykket laissez faire-økonomi (laissez faire er fransk og betyder at lade passe sig selv).

    SvarSlet