mandag den 2. februar 2015

Den Keynesianske skole


5 kommentarer:

  1. Rose, Mads og Oliver

    Spørgsmål 1
    - Samfundsøkonomien var selvregulerende; opstod der en periode med arbejdsløshed, ville økonomien af sig selv arbejde hen imod den fulde beskæftigelse. - På lang sigt vil økonomien altid – helt af sig selv - arbejde hen imod en situation med fuld beskæftigelse og en optimal udnyttelse af samfundets ressourcer.
    - Arbejdsløsheden ville løse sig selv, hvis blot arbejderne gik ned i løn
    - Markedsøkonomien ikke besad en selvregulerende mekanisme, der 'automatisk' sikrede, at efterspørgslen i samfundet var så stor, at alle var i arbejde. Hverken på kort eller på lang sigt.

    Spørgsmål 2
    - Generelt var det Keynes' tese, at den drivende kraft i samfundsøkonomien var samfundets samlede efterspørgsel efter varer og tjenester.
    - Stiger efterspørgslen = Øget produktion - dette vil skabe øget indtjening, hvilket øger forbruget – og dermed efterspørgslen. Efterspørgslen er derfor bestemmende for såvel produktion og beskæftigelse.

    Spørgsmål 3
    - Keynes foreslog at regeringen skulle nedsætte skatterne eller øge udgifterne – med andre ord føre lempelig finanspolitik. Det ville øge befolkningens købekraft. Man kunne også sænke renten og derigennem øge efterspørgslen – dvs. lempelig pengepolitik.
    - Keynes anbefalede altså, at politikerne skulle regulere samfundets efterspørgsel. I krisetider skulle der føres lempelig økonomisk politik for at skabe den ekstra efterspørgsel, som økonomien manglede til at få alle i arbejde. I opgangstider – hvor inflationen ofte løber løbsk – skulle der føres stram økonomisk politik.

    SvarSlet
  2. Hvad mente Keynes, når han fremførte, at markedsøkonomien ikke er selvregulerende?

    Keynes mente: Hvis arbejdsløsheden er stor, må det være fordi, at der ikke efterspørges nok varer til, at virksomhederne har behov for, at alle på arbejdsmarkedet er ansat i produktionen. Folk går arbejdsløse, fordi virksomhederne tilsyneladende ikke kan få afsat den produktion, disse mennesker ville have kunnet fremstillet. Efterspørgslen er for lille til, at alle er i arbejde.
    Keynes hovedpointe: markedsøkonomien besidder ikke en selvregulerende mekanisme, der automatisk sikrer, at efterspørgslen i samfundet er så stor, at alle er i arbejde. Hverken på kort eller på lang sigt.

    Hvad er ifølge Keynes den drivende kraft i samfundsøkonomien?

    Samfundets samlee efterspørgsel efter varer og tjenester - hvis efterspørgslen er stor, sælger virkomhederne, og arbejdsløsheden bliver mindre.

    Hvordan kan staten - ifølge Keynes - gå ind og modvirke en økonomisk krise?

    Keynes fremførte et nyt løsningsforslag: Man skulle fra centralt hold - staten eller nationalbanken - forsøge at påvirke efterspørgslen. Hvis samfundsøkonomien var præget af lav efterspørgsel og stor arbejdsløshed, så måtte den tilføres øget efterspørgsel udefra.

    - I en situation med økonomisk krise, foreslog Keynes, at regeringen skulle nedsætte skatterne eller øde udgifterne -> lempelig finanspolitik. Man kunne også sænke renten og derigennem øge efterspørgslen -> lempelig pengepolitik.

    - Keynes anbefalede altså, at politikerne aktivt skulle gå ind og regulere samfundets efterspørgsel.

    - I krisetider skulle der føres lempelig økonomisk politik. I opgangstider skulle der føres stram økonomisk politik.

    SvarSlet
  3. 1. Hvad mente Keynes, når han fremførte at markedsøkonomien ikke er selvregulerende?
    Der var ikke en automatisk evne om sikrede, at efterspørgselen i samfundet var så stor, at alle var i arbejde.

    2. Hvad er ifølge Keynes den drivende kraft i samfundsøkonomien?
    Efterspørgselen på varer og tjenester

    3. Hvordan kan staten - ifølge Keynes - gå ind og modvirke en økonomisk krise?
    Sænke skatter eller øge udgifter med ekspansiv finanspolitik, og dermed øge efterspørgselen og befolkningens købekraft. Man ændrede dermed på samfundets efterspørgsel.

    Kirse og Cornelia

    SvarSlet

  4. 1. Hvad mente Keynes, når han fremførte, at markedsøkonomien ikke er selvregulerende? 
    Det var Keynes hovedpointe, at markedsøkonomien ikke besad en selvregulerende mekanisme, der 'automatisk' sikrede, at efterspørgslen i samfundet var så stor, at alle var i arbejde. Hverken på kort eller på lang sigt. Dette mener han, da efterspørgslen er for lille til, at alle er i arbejde, grundet at folk sparer og efterspørgslen så falder endnu mere.

    2. Hvad er ifølge Keynes den drivende kraft i samfundsøkonomien? 
    Generelt var det Keynes' tese, at den drivende kraft i samfundsøkonomien var samfundets samlede efterspørgsel efter varer og tjenester.

    3. Hvordan kan staten - ifølge Keynes - gå ind og modvirke en økonomisk krise?gx
    Keynes foreslog, at i en sådan situation med økonomisk krise skulle regeringen nedsætte skatterne eller øge udgifterne – med andre ord føre lempelig finanspolitik. Man kunne også sænke renten og derigennem øge efterspørgslen – dvs. lempelig pengepolitik.Keynes anbefalede altså, at politikerne aktivt skulle gå ind og regulere samfundets efterspørgsel (modsat neoklassiske økonomer).

    Catharina og Kira

    SvarSlet
  5. - Keynes mente dermed, at man aktivt skulle gøre en indsats for at bringe markedsøkonomien tilbage på rette kurs.

    - Samfundets samlede efterspørgsel efter varer og tjenester

    - Han mente at man skulle føre en lempelig finanspolitik eller lempelig pengepolitik. Man skal altså aktivt gå ind og regulere samfundets efterspørgsel.

    SvarSlet