torsdag den 9. januar 2014

Medieteori del.1


11 kommentarer:

  1. Faysal & Oliver

    - Kanyleteorien opstod i 1920'ernes USA, som en bekymring over eventuelle skadelige virkninger voldsfilm m.m. kunne frembringe, for børn/unge

    Kakkerlakteorien:
    - Kakkerlakker kan bekæmpes, men vil på et tidspunkt blive resistent mod giften. Betydning: nogle reklamer påvirker os, andre gør ikke. Medierne finder konstant nye former for kommunikation med befolkningen

    Priming:
    - Kommer af at "grunde" altså ridse noget op overordnet

    Framing:
    - Den vinklen man lægger på et bestemt emne

    - Skabe et grundlag for en bred og offentlig debat og at sikre et trygt og velfungerende velfærdssystem i fremtiden

    SvarSlet
  2. Ditte og Cecilie9. januar 2014 kl. 11.14

    Ditte og Cecilie

    Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien:
    Kanyleteorien blev udviklet i 1920'ernes USA som en reaktion på bekymringen over de skadelige virkninger, som voldsfilm i medierne kunne have på børn og unge.


    Kakkerlakteorien: Jo mere fjernsyn vi ser, og jo mere "viden" vi får gennem medierne, jo bedre bliver vi til at se kritisk på hvad vi hører, og ikke blot sluge alt til os, som det var tilfældet i "kanyleteorien".

    Priming:
    At "grunde". Udtryk om en maler, der grunder, inden han maler. På samme kan offentligheden grundes ved at bestemte problemområder omtales hyppigt.
    Eksempel: Man gøder jorden/ligger grunden for det man skal i gang med - varmer folk op til en stor nyhed.

    Framing: (indramme) den vinkel man lægger på emnet.
    Eksempel: Den vinkel/den holdning DF har til indvandringspolitik

    Hvad viser eksemplet med velfærdskommissionen?:
    Man laver disse kommissioner til at prime folket til at skabe debat for en ny mulig lovændring

    SvarSlet
  3. Christian og Mads

    Kanyleteorien blev udviklet i USA i 1920'erne, da man mente, at voldsfilm havde skadelige virkninger på blandt andet børn. Teorien går ud på, at det man ser i tv er stor indflydelse på en handlinger/holdninger.

    Kakkerlakteorien går ud på, at hvis man overdriver en hvis form for kommunikation, vil virkningen aftage, ligesom kakerlakker bliver resistente over for meget medicin. Altså folk bliver mistænksomme over for meget propaganda.

    Priming handler om, at "gøde jorden" for et specielt emne, som man vil have op at vende. At skabe en stemning. Framing er når man så uddyber dette emne og evt. kommer med et forslag. Fx hvis regeringen vil lave besparelser. Så skal de først give stemningen af, at der er brug for nedskæringer. Derefter kommer de med konkrete forslag.

    Eksemplet med velfærdskomissionen viser, hvordan man gøder jorden til at der er ubehagelige beslutninger forude.

    SvarSlet
  4. Maria og Sofie:

    Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien?
    Kanyleteori blev udviklet i 1920’erne i USA, som modvirkning mod de skadelige virkninger, som voldsfilm i medierne kunne have effekt på børn og unge.

    Hvad med der med priming? Giv et eksempel.
    Man gør opmærksom på et bestemt emne, og holder muligheden åben for at man kan skabe kommunikation om emnet. Som et eksempel kan man lave en god og fangende overskrift, som gør læserne opmærksomme på problemet og vil vide mere.

    Hvad menes der med framing? Giv et eksempel.
    Ved priming gør man opmærksom på et emne, hvor i mod at man ved framing har en vinkel af et emne som man gerne vil have ud til modtageren. Framing og priming hænger sammen.

    SvarSlet
  5. 1. Kanyleteorien opstod i 1920'erne i USA. Denne teori opstod som en reaktion overfor mængden af vold i videospil, osv. Man mente, at det var for meget for børn og unge.

    2. Kakkerlakteorien var kampen mod kakkerlakker, men kakkerlakkerne blev immune overfor den gift man gav dem. Det samme gælder med medierne, hvor man efter hånden bliver immune overfor deres magt og indflydelse.

    3. Priming vil sige, at man ligger et forarbejde i en sag, så folk er opmærksomme på det. For eksempel, mht. salg - hvis man har hørt om produktet mange andre steder, før man køber det.

    4. Framing vil sige, at man ser tingene med én bestemt vinkel, for at fremme sine egne interesser. For eksempel, hvis man er oppe at slås med sine søskende og man fortæller, at ens søster har slået en - men, man ikke fortæller at man rent faktisk også selv slog hende i starten.

    5. Eksemplet med velfærdskomissionen fungerede som en Priming, hvor man præsenterede de forskellige ting man kunne gøre for at løse problemet. Man er nået til enighed i komissionen og man fremlægger ikke eventuelle modargumenter, men kun de positive ting.

    Huda, Nashad, Louise

    SvarSlet
  6. Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien:
    Den opstod i 192'erne i USA da man var bekymrede over volds film i mediernes virkning på børn og unge. Kanyleteorien kan beskrives som at der "sprøjtes" information og kommunikation direkte til modtagerens bevidsthed.

    Hvad er kakkelrakteorien og hvorfor hedder den dette:
    Den hedder den fordi at ligesom kakkerlakker udvikler mennesker til sidst en form for resistens efter at virkningen for kommunikationen vil modtageren få nok og gå egne veje.

    Hvad menes der med priming? Giv et eksempel.
    Priming er at fokusere på et bestemt problem og gør folk opmærksomme på det på en hentydende måde - uden at komme med problemet konkret. Så man gøder jorden inden man planter frøet.
    Hvad menes der med framing? Giv et eksempel.
    Ramme noget ind på en måde, som giver det bedste billed for ena egen holdninger og synsvinkler.

    Hvad viser eksemplet med Vælfærdskommisionen.
    Viser at priming og framing er meget svært at holde adskilt.

    SvarSlet
  7. Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien?
    Kanyleteorien opstod i 1920'ernes USA. Denne blev dannet fordi man var bange for den virkning som medierne kunne have på folket. (blandt andet hvilken skadelig virkning voldsfilm havde).



    Hvad er kakkelakteorien og hvorfor hedder den dette?
    Ved kakkelakteorien mener man at man at virkningen af kommunikationen vil aftage, efterhånden som modtagerne mættes. Dette var i 1930'erne.


    Hvad menes der med priming? Giv et eksempel.
    Priming betyder at grunde; Her skal afsender gøre modtager opmærksom på det problem han/hun gerne vil løse. Her "gøder man jorden".
    f.eks: op til finanskrisen gjorde politikerer opmærksom på at der lige om lidt ville komme en krise, som de kaldte "monsteret", og vi skulle være beredte - så folket var forberedt.

    Hvad menes der med framing? Giv et eksempel.
    Framing er den vinken man anlægger på et bestemt emne. Her kommer man med argumenter, løsninger, forslag, osv. på hvordan man kan løse problemet.

    SvarSlet
  8. Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien?
    Kanyleteorien opstod i 1920'erne. Den opstod på grund af bekymring om mediers påvirkning af modtagerne - specielt voldlige films påvirkning på børn og unge. Teorien mener, at afsenderen kan direkte påvirke modtagerens mening til bestemte emner.

    Hvad er kakkkerlakteorien og hvorfor hedder den dette?
    Kakkerlakteorien minder om kanyleteorien, men den går på at afsenderen kun kan påvirker modtageren til en vis grænsen. Den hedder kakkerlakteorien, fordi kakkerlakker kan forgiftes, indtil de udvikler resistens mod giften. På samme måde kan modtageren 'mættes' af påvirkninger.

    Hvad menes der med priming og framing?
    Hvis nogle primer, lægger de et fundament for en kommunikation. Afsenderen gør modtageren opmærksom på emnet når de primer. Når afsenderen har primet, skal de frame. Når man framer, sætter man en vinkel på emnet og præsentere det for modtageren, sådan som man gerne vil have modtageren ser emnet.
    Et eksempel på priming og framing kan være en person, som vil have folk støtter Læger uden Grænser. Når hun primer, nævner hun dem og deres arbejde og begynder så at frame, ved at fortælle hvor stor en forskel, det har gjort, og at man burde sponsorer Læger uden Grænser for at hjælpe.

    Hvad viser eksemplet med velfærdskommisionen?
    Eksemplet viser at priming og framing kan foregå på en gang.

    Frederikke og Benedicte

    SvarSlet
  9. 1. Kanyleteorien opstod i 1920'erne i USA. Den opstod fordi der var mange bekymringer om, at børn og unge ville opleve skadelige virkemidler på f.eks. voldsfilm i medierne.
    2. Den hedder kakkelrakteorien da man sammenlignede det med at bekæmpe kaklerlakker. Når man bekæmper kaklerlakker kan man holde bestanddelen af dem nede, men i løbet af længere tid vil kaklerlakkerne vil mættes og derfor udvikle en resistens overfor de modtagende informationer.
    3. Et eksempel på priming er at når man maler, skal man først grunde inden man maler med selve malingen, for at få det bedst mulige resultat.
    Man primer ved at skabe fokus på et bestemt emne, før det konkrete budskab nævnes.
    4. Det er netop i begrebet framing at det konkrete budskab bliver bragt på banen, hvor emnet bliver anlagt fra en bestemt synsvinkel.

    Lise og Rose

    SvarSlet
  10. Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien? Kanyleteorien opstod i 1920’erne i USA, fordi man var bekymrede over de skadelige virkninger det kunne have på børn og unge, at de så voldsfilm.

    Hvad er kakkerlakteorien og hvorfor hedder den dette? I kakkerlakteorien menes der, at modtageren godt kan suge nyheder til sig, men efterhånden vil der blive sagt så meget holdningspræget stof, at modtageren begynder at tvivle og derved i stedet for, skabe sine egne holdninger. Den hedder dette, fordi man bliver mere kritisk og holder bestanden af holdningsprægede nyheder nede.

    Hvad menes der med priming? Priming er at belyse det problem man gerne vil løse og komme med mulige konsekvenser, hvis problemet forbliver uløst. Et eksempel på dette kunne være, at man gerne ville øge skatten for at bibeholde gratis sundhedsvæsen og gratis skolegang.

    Hvad menes der med framing? Framing er at bestemme vinklen, som modtageren gerne skulle se problemet fra. Dette kan gøres ved at fortælle modtageren hvordan det givne problem kan løses. Et eksempel kunne være, at fortsætte emnet fra priming, og så belyse problemet fra en bestemt vinkel, så folk bliver mere enige. Evt. komme med goder ved at løse problemet.

    Hvad viser eksemplet med Velfærdskommissionen? De starter med at ”prime”, ved at fortælle om de ting der gerne skulle ændres på, og derefter komme med løsninger fra en bestemt vinkel, altså ”frame”.

    Jennifer og Stine

    SvarSlet
  11. Hvorfor og hvornår opstod kanyleteorien?
    Kanyleteorien blev udviklet i 1920’ernes USA som en reaktion på bekymringen over de skadelige virkninger, som voldsfilm i medierne kunne have på børn.

    Hvad er kakkelakteorien, og hvorfor hedder den dette?
    Kakkerlakteorien anvender en analogi fra bekæmpelsen af kakkerlakker: I begyndelsen kan man nok holde bestanden af skadedyret nede, men efterhånden vil nogle kakkerlakker udvikle resistens mod giften. Virkningen af kommunikationen vil derfor aftage, efterhånden som modtagerne mættes.

    Hvad menes der med priming? Giv et eksempel.
    Priming kommer af det engelske udtryk "at grunde". Ved priming menes der, at man belyser det problem, som man gerne vil løse. Eksempel: Folkeskolelærerne har en del at forklare…

    Hvad menes der med framing? Giv et eksempel.
    Framing kommer af det engelske udtryk "at indramme". Her menes der, den holdning/vinkel man anlægger på et bestemt emne, hvor man blandt andet kan fremlægge den løsning på problemet, som er den korrekte (ifølge afsenderen). Eksempel: Folkeskolelærer er inkompetente – løsningen på det er længere seminarieuddannelser.

    Maja og Mathilde

    SvarSlet