mandag den 31. august 2015

EU´s institutioner



24 kommentarer:

  1. Anne, Cecilie, Emilie31. august 2015 kl. 11.35

    1. Hvad er kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    Kommisionen har med få undtagelser eneret til at forbedre og fremsætte forslag til ny EU-lovgivning.
    Kommisionen har altså til opgave at tage initiativ til nye forslag til fælles EU-lovgivning og at kontrollere at medlemslandende gennemfører de fælles regler som EU har vedtaget.



    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentets opgaver er primært at lovgive og vedtage EUs budget og kontrollering af europakommisionen. Parlamentet er organiseret ved 751 medlemmer som repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandende. I parlamentet er medlemmerne samlet i syv forskellige politiske grupper.


    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    Ministerrådet: Dette råd består af ministre fra alle EUs medlemslande som mødes for at forhandle om ny lovgivning i EU. Ministerrådet sikre medlemslandende indflydelse på den politik som vedtaget i EU. Beslutningsprocedurene i rådet er indrettet således, at der både tages hensyn til store og til små lande.

    Det Europæiske Råd: Rådet består af EUs stats- og regeringschefer, som mødes til topmøder, hvor de bestemmer hvor det europæiske samarbejde skal bevæge sig hen. De bliver enige om store politiske linjer for EU-samarbejdet.

    Forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd er, at Ministerrådet kan vedtage love i EU og det kan Det Europæiske Råd ikke.


    4. Hvad er EU-domstolen?
    EU-domstolen dømmer i sager der omhandler EU-ret, og sikre at EUs regler bliver anvendt ens i alle medlemslande. Den består af domstolen, retten og et antal special domstole. Der er 28 dommere fra hvert medlemsland.


    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være “aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    Folk kritisere EU-domstolen for i nogle sager at have dømt på en måde der styrker det Europæiske Samarbejde, altså at de har dømt til egen fordel.


    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Centralbankens hovedopgave er at føre en pengepolitik der sikrer prisstabilitet i Euro-området, hvilket er blevet defineret som et inflationsniveau tæt på, men under to procent på årsbasis. Centralbanken kan understøtte EUs generelle økonomiske politiker, men skal også føre tilsyn med Euro-landenes største banker, som led i EUs bankunion.

    SvarSlet
  2. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler
    ○ Den udøvende magt i EU
    ○ Europa-Kommissionens hovedopgave er at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre - uafhængigt af nationale særinteresser.
    ○ Består af 28 medlemmer - én fra hvert medlemsland
    ○ Kommissærerne har ansvaret for hver sit politiske område (ligesom ministrene i DK)
    ○ Opgave: at komme med nye forslag til en fælles EU-lovgivning + kontrollere om medlemslandene gennemfører/overholder de fælles EU-regler
    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    ○ Parlamentet lovgiver, vedtager EU's budget og kontrollerer Europa-Kommissionen
    ○ En folkevalgt forsamling -> 751 medlemmer
    ○ Kendetegnes ofte ved brede forlig og samtaler over midten
    ○ Organisering: De 751 medlemmer er organiseret efter 7 politiske grupper som afspejler deres politiske overbevisning Arbejdet foregår primært i de 20+ udvalg

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd (DER) og hvad laver de?
    ○ Ministerrådet består af ministre fra alle EU-lande -> altså 28 ministre
    ○ Ministerrådet er med til at vedtage EU's love og budget
    ○ Opdelt efter ministerposter (fx miljø)
    ○ DER består derimod af Stats- og regeringscheferne fra medlemslandene + en fast formand og formanden for Europa-Kommissionen
    ○ DER bliver enige om de store fælles politiske linjer for EU-samarbejdet
    ○ DER kan ikke vedtage love, de vedtager retninger

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?
    ○ Den dømmende magt i EU
    ○ Dømmer i sager der omhandler EU-ret
    ○ Domstolen skal sikre, at EU's regler anvendes ens i alle medlemslande
    ○ Består af 28 dommere (en fra hvert medlemsland) + 9 generaladvokater

    5. Hvorfor er EU-domstolen blevet anklaget for at være "aktivistisk"?
    ○ Den har i flere sager dømt på en måde, der styrker det europæiske samarbejde
    ○ De love og traktater, som domstolen skal fortolke er ofte love som er formuleret vagt og/eller tvetydigt af politikerne for at de lettere kan få den tilstrækkelige opbakning hos regeringerne og i Parlamentet -> det er nu Domstolens job frit at formulere/fortolke loven, og dette sker ofte til fordel for en mere europæisk integration
    ○ Domstolen har altså ofte virket som en drivkraft for mere europæisk samarbejde, derfor beskyldes den for politisk aktivisme
    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet
    ○ Har ansvaret for eurolandenes fælles pengepolitik og tilsynet med eurolandenes største banker
    ○ ECB's hovedopgave er at sikre prisstabilitet i euroområdet
    ○ Centralbanken fører tilsyn med bankerne i Euro-samarbejdet og sørger derfor for, at der er stabilitet i de 19 medlemslande i største banker

    Af Ditte

    SvarSlet
  3. 1) Først og fremmest er kommissionens hovedopgave at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre - uafhængigt af nationale særinteresser. Kommissionen består af 28 kommissærer som kommer fra hvert sit medlemsland og varetager hver sit politiske område.
    Primært er kommusionens opgave at tage initiativ til nye forslag til fælles EU-lovgivning og at kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler, som EU har vedtaget og som de har forpligtet sig til.

    Eks. Kommissionen har sendt en klagepunktsmeddelelse til Google med påstand om, at selskabet har misbrugt sin dominerende stilling på markedet for generelle internet-søgemaskiner.

    2) Parlamentet lovgiver, de vedtager EU’s budget og dermed kontrollerer de også Europa-Kommissionen.
    - Parlamentet består af 751 medlemmer, heraf 13 danske og medlemmerne er folkevalgte.
    - De 751 medlemmer af parlamentet repræsentere mere end 1000 forskellige nationale partier fra medlemslandene. Medlemmerne er samlet i syv forskellige politiske grupper, f.eks. socialdemokrater, liberale osv. Hovedparten af arbejdet foregår i mere end 20 udvalg.

    3)
    Ministerrådet:
    - Ministerrådet består af ministre fra alle EU's medlemslande, der mødes for at forhandle om ny lovgivning i EU. De 28 medlemmer i ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget. Selv om Ministerrådet på mange områder træffer beslutninger ved et såkaldt kvalificeret flertal, er der tradition for, at man forsøger at forhandle sig frem til enighed mellem alle lande store som små.

    Det europæiske råde:
    - I det europæiske råd mødes EU's stats- og regeringschefer til topmøder, hvor de bestemmer, hvor det europæiske samarbejde skal bevæge sig hen. Det er stats-og regeringsledere fra de 28 EU lande der er medlemmer af rådet. I Det Europæiske Råd kan der ikke vedtages lovgivning for EU. Det, som stats- og regeringslederne enes om på topmøderne, er i stedet politisk bindende, og de afgør, hvilken retning de andre EU-institutioner skal arbejde i.

    - Forskellen er derfor at Ministerrådet kan vedtage love i EU og det kan Det Europæiske Råd ikke. 

    4) EU-domstolens opgave er at sikre, at EU-retten overholdes og dermed også sikre, at EU's regler bliver anvendt ens i alle medlemslandene.
    - EU-damstolen har 28 dommere - en fra hvert medlemsland og ni generaladvokater.

    5) EU-domstolen har i flere sager dømt på en måde, der har styrket det europæiske samarbejde
    Domstolen har på nogle områder virket som en drivkraft for mere europæisk samarbejde, og derfor er den blevet beskyldt for politisk aktivisme.

    6) Den Europæiske Centralbank (ECB) fører den fælles pengepolitik for eurolandene. 
    ECB er politisk uafhængig og må ikke modtage instrukser fra hverken EU’s institutioner eller medlemslandenes regeringer.

    Centralbankens hovedopgaver:
    • ECB formulerer og gennemfører den monetære politik, der føres i euroområdet.
    • ECB varetager valutaoperationer på valutamarkedet.
    • ECB besidder og forvalter de enkelte eurolandes beholdninger af fremmed valuta
    • ECB skal fremme betalingssystemernes smidige funktion

    Lavet af Sofie W og Jennifer

    SvarSlet
  4. 1. Kommissionen stiller konkrete forslag til fælles europæiske love/regler. Derudover holder EU-kommissionen også øje med, at medlemslandene overholder disse regler/love. De kan f.eks. præsentere et forslag om, at en personbil ikke må udlede mere end 130-175g CO2/km.

    2. Europa-Parlamentet er sammen med Ministerrådet med til at vedtage forslagene om fælles europæiske love/regler som kommer fra Kommissionen. Organisering: de 751 medlemmer proppes i 7 grupper afhængig af hvilken politisk overbevisning, medlemmet har (f.eks. Liberal, socialist, konservativ osv.)

    3. Det Europæiske Råd står for at danne de overordnede rammer og kan derfor ikke vedtage noget. Ministerrådet kan derimod vedtage lovforslag

    4. EU-Domstolen tager stilling til om medlemslande, institutioner osv. overholder de europæiske regler/love

    5. Domstolen har forsøgt at skabe forandring og styrke det europæiske samarbejde, i stedet for at henvende sig til loven og følge den, hvilket den burde

    6. Den Europæiske Centralbank har f.eks. Skulle tage stilling til de forskellige lånepakker, som Grækenland har forlangt gennem krisetiderne. ECB fungerer også som agent for det sekundære marked (salg af eksisterende værdipapirer). Den skal også sørge for at holde prisstabilitet i euroområdet og dermed forhindre massiv deflation/inflation

    Skrevet af Oliver

    SvarSlet
    Svar
    1. Er det kun din besvarelse, eller har du lavet det i en gruppe?

      Slet
  5. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler
    De skal formulere fælles europæiske love og regler og kontrollere hvorvidt de bliver overholdt, så de overordnede planer kan gennemføres, f.eks. fremsatte kommissionen i 2013 et forslag om, at 40 procent af bestyrelsesposterne i større private og børsnoterede offentlige virksomheder i Europa skulle besættes af kvinder.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentet er med til at vedtage love og EU’s budget og samler sig i 7 forskellige grupper alt efter politisk orientering.

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    Det europæiske råd består af de enkelte landes stats- og regeringsledere, som mødes og diskuterer de overordnede politiske emner inden for EU. Ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget. Forskellen på de to er dermed at ministerrådet har direkte indflydelse, mens aftaler på det europæiske råd kun er politisk bindende.

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?
    At sikre overholdelsen af EU-retten, således at den fortolkes ens i alle lande.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    I tilfælde hvor traktater eller lovgivninger er vagt formuleret, har domstolen ofte dømt således at lovgivningen ville give mere europisk samarbejde/integration; et ønske der ikke deles af alle regeringsledere/medlemmer af EU, som dermed er i strid med oprindelige tanker bag lovgivningen.

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Centralbanken er blandt andet ansvarlig for at formulere og gennemføre den monetære politik, der føres i euroområdet, som skal understøtte EU's overordnede mål om blandt andet vækst og beskæftigelse.

    Skrevet af Louise

    SvarSlet
  6. MAJA..

    1. Kommissionen har med få undtagelser eneret til at forbedre og fremsætte forslag til ny EU-lovgivning.
    Europa-Kommissionens hovedopgave er at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre - uafhængigt af nationale særinteresser. Andre opgaver kan være At tage initiativ til nye forslag til fælles EU-lovgivning og at kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler, som EU har vedtaget.

    2. der er 751 medlemmer i Europa-Parlamentet og disse repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. De er i parlamentet fordelt i 7 forskellige politiske grupper.
    Parlamentet lovgiver, vedtager EU’s budget og kontrollerer Europa-Kommissionen.

    3. Ministerrådet:
    - Ministerrådet består af ministre fra alle EU's medlemslande, der mødes for at forhandle om ny lovgivning i EU. De 28 medlemmer i ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget.

    Det europæiske råde:
    - I det europæiske råd mødes EU's stats- og regeringschefer til topmøder, hvor de bestemmer, hvor det europæiske samarbejde skal bevæge sig hen. Det er stats-og regeringsledere fra de 28 EU lande der er medlemmer af rådet. I Det Europæiske Råd kan der ikke vedtages lovgivning for EU.

    - Forskellen er derfor at Ministerrådet kan vedtage love i EU og det kan Det Europæiske Råd ikke.

    4. EU-domstolen dømmer sager der omhandler EU-ret, og de sikre også at EU-reglerne bliver anvendt ens i alle medlemslande. Den består af domstolen, retten og et antal speciel domstole. Der er 28 dommere fra hvert medlemsland.

    5. Folk kritisere EU-domstolen for at de i nogle sager at have dømt på en måde så det var til deres egen fordel.

    6. Styrelsesrådet træder sammen, når der skal træffes større pengepolitiske beslutninger.
    Den Europæiske Centralbank (ECB) har følgende hovedopgaver:
    ECB formulerer og gennemfører den monetære politik, der føres i euroområdet.
    ECB varetager valutaoperationer på valutamarkedet.
    ECB besidder og forvalter de enkelte eurolandes beholdninger af fremmed valuta
    ECB skal fremme betalingssystemernes smidige funktion

    SvarSlet
  7. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    - Europa-Kommissionens hovedopgave er at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre - uafhængigt af nationale særinteresser. Det er altså Kommissionens opgave at kontrollere, at medlemsstaterne overholder de EU-regler, som de har forpligtet sig til.
    - Kommissionen består af 28 kommissærer - én fra hvert medlemsland. Kommissærerne varetager hver sit politikområde.
    - Eks. Hvis et medlemsland ikke overholder en traktat, som de er forpligtet til, er at Kommissionens opgave at opdage det og tage landet for EU-domstolen.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    - Parlamentet består af en folkevalgt forsamling på 751 medlemmer (13 danskere). Der er en ny folkeafstemning om de nye medlemmer til Europa-Parlamentet hvert femte år.
    - I parlamentet er medlemmerne samlet i syv forskellige grupper fx liberale, konservative, socialdemokrater osv.
    - Parlamentet lovgiver, vedtager EU’s budget og kontrollerer Europa-Kommissionen.
    - Det godkender valget af Europa-Kommissionens formand og hele Kommissionen på 28 medlemmer
    - Det kan tvinge Europa-Kommissionen til at gå af
    - Det kan stille spørgsmål til Europa-Kommissionen og Ministerrådet, som de skal svare på
    - Det behandler henvendelser fra borgerne.
    I Det Europæiske Råd er det regionscheferne, der mødes på topmøder. I ministerrådet er det ministrene der mødes. Det er dog kun retningslinjer der er på dagsorden i Det Europæiske Råd, hvor det er konkrete forslag der bliver behandlet i Ministerrådet. Derfor har Det Europæiske Råd en mere abstrakt størrelse, hvor man kan diskutere om det mest af alt er et spil for galleriet
    3. Hvad er EU-domstolens rolle?
    - Det var Kommissionens arbejde at kontrollere, at medlemslandene overholdt det de igennem EU-love har forpligtet sig til ellers kan landene komme for EU-domstolen.
    - EU's domstole består af Domstolen, Retten og et antal specialdomstole. Rettens afgørelser kan ankes til Domstolen.
    - EU-Domstolen har 28 dommere - en fra hvert medlemsland - og ni generaladvokater
    - EU-Domstolen dømmer i sager, der omhandler EU-ret. Domstolen skal sikre, at EU's regler bliver anvendt ens i alle medlemslandene.
    4. Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    - Det der ligger i denne kritik er, at Domstolen har valgt at handle på en måde der har styrket EU-samarbejdet. Det går kort sagt ud på at samtlige love og traktater har rum til fortolkning. Når så Domstolen går ind og fortolker dette er det ofte, at fortolkningen bliver i retning af mere europæisk integration, som styrker EU-samarbejdet.

    5. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    - Den Europæiske Centralbank har ansvar for eurolandenes fælles pengepolitik og tilsynet med eurolandenes største banker.
    - ECB’s hovedopgave er at føre en pengepolitik, der sikrer prisstabilitet i euroområdet, hvilket er blevet defineret som et inflationsniveau tæt på, men under to procent på årsbasis.
    - Altså har Centralbanken en enorm indflydelse på den Europæiske økonomi. Ved at modvirke for stor inflation og deflation.

    Lise

    SvarSlet
  8. 1) Hvis man forholder sig til EU ud fra Montesquieus princip om magtens tredeling, udgør EU-Kommissionen den udøvende magt. Kommissionen består af 28 kommissærer, en fra hvert medlemsland og med hvert sit arbejdsområde. Den fungerer således som en stor samlet ’regering’ for unionen og har stort set monopol på at fremsætte forslag til EU-lovgivning. Kommissionen står derudover også for at holde hånd i hanke med virksomheder og medlemslande der ikke overholder fælles EU-regler. Det kan den bla. gøre ved at udstede bøder eller ultimativt trække fx et medlemsland foran EU-domstolen.

    2) Hvis man forholder sig til EU ud fra Montesquieus princip om magtens tredeling, udgør Europaparlamentet sammen med Ministerrådet den lovgivende magt. Dets opgave er således at behandle og vedtage de forslag til EU-lovgivning, som kommer fra Kommissionen. Parlamentet består af 751 medlemmer, som er valgt i de enkelte medlemslande. Antallet af pladser afhænger af landenes befolkningsmæssige størrelse. Danmark har således 13 medlemmer. Medlemmerne, som kommer fra mere end 100 forskellige nationale partier organiserer sig selv i grupper. Der findes på den måde en stor konservativ gruppe, en gruppe af socialister og socialdemokrater osv.

    3) Det Europæiske Råd består af stats - og regeringschefer fra alle medlemslandene. Rådet træffer beslutninger om de overordnede spørgsmål for unionen, men vedtager ikke lovgivning som sådan. Dette gør i stedet ministerrådet, som fungerer som et slags ’senat’ for de lovgivningsmæssige beslutninger, som vedtages i parlamentet. Ministerrådet består af ressortministre fra de nationale regeringer. Der findes således et ministerråd for klimaministre, der drøfter klimalovgivning osv.

    4) Domstolens opgave er at sørge for at EU-lovgivningen overholdes. Hvis Kommissionen vurderer, at et land ikke overholder reglerne, kan den indbringe landet for domstolen, som så dømmer landet enten skyldig eller uskyldig.

    5) Kritikken går ud på, at visse dele af EU-traktaten, og lovgivningen for den sags skyld, er formuleret så vagt og med så meget rum til fortolkning, at det giver EU-domstolen mulighed for at agere politisk, hvilket nogle mener er et demokratisk problem.

    6) Den Europæiske Centralbank, ECB, står for at varetage pengepolitikken blandt eurolandene. Dens opgave er bla. at holde inflationsniveauet nede. ECB har derudover ansvaret for at bemyndige udstedelsen af eurosedler - og mønter

    Af Mads

    SvarSlet
  9. 1. Hvad er kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.

    Kommissionen er ”traktatens vogter,” hvilket betyder, at Kommissionen skal sikre sig, at medlemsstaterne overholder de fælles EU-regler.
    Europa-Kommissionens hovedopgave er at skabe et stærkt europæisk samarbejde samt videreførelsen af dette. De skal ligeledes skabe udgangspunktet for nye forslag til fælles EU-lovgivning og kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler, som EU har vedtaget.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?

    - Parlamentet lovgiver og vedtager EU’s budget og kontrollerer Europa-Kommissionen.
    - Parlamentet er organiseret således, at de 751 medlemmer af Europa-Parlamentet er repræsentanter for mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. Disse medlemmer er opdelt i syv forskellige grupper (socialdemokrater, liberale, konservative osv.)

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?

    Ministerrådet består af ministre fra EU's medlemslande. Disse ministre mødes og forhandler om en ny lovgivning i EU. Ministerrådet er at vedtage EU’s love og budget.
    I Det Europæiske Råd bestemmer EU's stats- og regeringschefer, hvordan det europæiske samarbejde skal udvikle sig - Det Europæiske Råd kan ikke vedtage en lovgivning for EU, og forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd er derfor, at det kun er Ministerrådet, der kan vedtage love i EU.

    4. Hvad er EU-domstolen?

    - EU-domstolen er den øverste dømmende myndighed i EU.
    - EU-domstolen sikrer, at EU’s love og regler overholdes og bestemmer ligeledes, hvordan EU’s love og regler skal fortolkes.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være “aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?

    Nogle kritiserer EU-domstolen for at have en tendens til at dømme nogle sager således, at det var til deres egen fordel.

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.

    - Centralbankens hovedopgave er at føre en pengepolitik, der sikrer prisstabilitet i Euro-området.
    - Den Europæiske Centralbank har ansvar for eurolandenes fælles pengepolitik og tilsynet med eurolandenes største banker.
    - Centralbanken kan understøtte EU’s generelle økonomiske politikker, men skal ydermere kontrollerer med Euro-landenes største banker i forhold til EU’s bankunion.

    Af Rose

    SvarSlet
  10. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    Kommissionens opgave at tage initiativ til nye forslag il fælles EU-lovgivning, og også at kontrollere at EU-landene gennemfører de fælles regler, som er vedtaget i EU.

    2. Hvad er parlamentets opgave, og hvordan er de organiseret?
    Parlamentets opgave er at forhandle disse forslag som kommissionen kommer med. Parlamentet forhandler forslagene sammen med Ministerrådet. Parlamentet består af 751 medlemmer som repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. I parlamentet bliver medlemmerne inddelt inden for 7 forskellige politiske grupper.

    3. Hvad er forskellen på ministerrådet og Det Europæiske Råd, og hvad laver de?
    Ministrene fra de 28 EU-medlemslande udgør ministerrådet. Rådet spiller en central rolle i EU's lovgivningsproces. Sammen med parlamentet forhandler Ministerrådet de forslag som kommissionen kommer med. De Europæiske råd består af EU's stats- og regeringschefer fra de 28 medlemslande. Det Europæiske råds opgave er at blive enige om de politiske linjer for EU-samarbejdet. Forskellen på de to er, at ministerrådet kan vedtage love inden for EU, men at Det Europæiske råd "kun" kan være med til at skabe de politiske linjer.

    4. Hvad er EU-domstolen?
    Som tidligere nævnt, er det kommissionens opgave at holde øje med om medlemslandene gennemfører eller følger de fælles regler der er vedtaget indenfor EU. Gennemfører eller følger medlemslandene ikke disse, kan de blive sat for EU-domstolen, som altså dømmer i sager der omhandler EU-ret. Eu-domstolen skal altså sikre, at EU's regler bliver anvendt i alle medlemslandene.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være “aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    Det der ligger i denne kritik er, at det menes at domstolen har dømt således at dommen har styrket det europæiske samarbejde.

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Centralbankes rolle er at have ansvar for eurolandenes fælles pengepolitik, altså sikre prisstabilitet i euroområdet, samt tilsynet med eurolandenes største banker.

    SvarSlet
  11. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler
    • Består af 28 kommissærer - én fra hvert medlemsland
    • Sørger for at medlemsstaterne overholder de regler der ligger ind for EU, som landene har underskrevet
    • Eks: de kan komme med nye forslag omkring forordninger (dette bliver senere sendt videre til Europa- Parlamentet, som behandler opgaven)
    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    • Kontrol af Europa -kommissionen
    • Lovgiver og vedtager EU's budget
    • 751 medlemmer
    • repræsentere 100 forskellige nationale partier
    • medlemmerne samlet i 7 politiske grupper
    3. Hvad er forskellen på ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    • Ministerrådet: Sørger for at opnå enighed mellem alle lande
    • Det Europæiske Råd: Afgør hvilken retning andre EU - institutioner skal arbejde i
    • Forskellen er ministerrådet har direkte indflydelse på lov og budget, hvorimod Det Europæiske Råd kun kan indgå aftaler der er politisk bindene
    4. Hvad er EU- domstolens rolle?
    • EU domstolen skal sørger for at de reglerne ind for EU overholdes af alle EU landene
    • Følger landene ikke disse regler bliver de dømt ind for EU- domstolen
    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være ''aktivistisk'', hvad ligger der i den kritik?
    • For at styrke samarbejdet i EU, har domstolen valgt at dømme ud fra vedligeholde samarbejdet. Måden som domstolen vælger at fortolke på er afhængig af politiske kompromisser i EU parlamentet.
    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet
    • Holde øje med eurolandenes største banker
    • Pligt til at føre pengepolitik
    • Påvirker den Europæiske økonomi, ved at modvirke for stor inflation og deflation

    SvarSlet
  12. 1. Hvad er kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    I EU har kommisionen den udøvende magt. Kommisionen har til opgave at fremme fælles interesser, uafhængigt af de
    nationale særinteresser. De enkelte kommissærer og kommissionsformanden er ikke valgt direkte af folket, men derimod af de enkelte medlemslandes regeringer.
    Kommisionen har sanktionsmuligheder.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentet er med til at vedtage EU’s love og budget.
    Parlamentets opgave er også at godkende nye kommissærer.


    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    Ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget.
    EU har allerede to lovgivende organer – Ministerråd (stat) og Parlament (folk). Ministerrådets rolle skulle overlades til én Europa-minister fra delstaten, som skulle have et folkeligt mandat.

    Europæiske Råd: Regeringschefer mødes til topmøder i Det Europæiske Råd, hvor de beslutter hvilken retning det europæiske samarbejde skal gå.

    4. Hvad er EU-domstolen?
    For at sikre sig at alle medlemslandene indretter sig efter de samme regler, skal EU- domstolen tage sig af sager der drejer sig om EU ret.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være “aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?

    Idet de dømmer medlemslandende, så det er til deres egen fordel.


    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Samarbejdet omhandler en fælles økonomisk politik, fælles valuta (EURO) og oprettelsen af den europæiske centralbank.

    SvarSlet
  13. EU’s institutioner

    1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    Kommissionen består af 28 kommisærer fra forskellige lande, hvor hver kommissær varetager ét politikområde. Deres opgave er at være forgangsmænd til nye initiativer, som senere kan blive fælles EU-lovgivning. Opgaven er også at holde øje med og kontrollere at medlemslandene overholder de fælles EU-regler. Det er blandt andet den danske konkurrence kommissær Margrethe Vestager at kontrollere at store firmaer som Appel ikke misbruger deres markedsdominans.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentets opgave er den lovgivende magt i EU. Her vedtages budgettet og kontrolleres Europa-Kommissionen. Der er 751 medlemmer af Parlamentet, som repræsenterer 100 forskellige partier fra medlemslandene. Medlemmerne er samlet i 7 politiske grupper. Det vil sige, at de liberale sidder samlet, de konservative sidder samlet osv.

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    I Ministerrådet er 28 ministre fra medlemslandene samlet. De er med i processen om at vedtage EU’s love og budgetter. I Rådet forsøger ministrene at forhandle sig frem til enighed, selvom beslutningerne ofte træffes ved et flertal. Ministrene er opdelt i rådssammensætninger, så de politiske område er adskilt.

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?
    EU's domstole består af domstolen, retten og en række specieldomstole, hvor afgørelser fra retten altid kan ankes til domstolen. EU-domstolen består af 28 medlemmer, hvor alle medlemslande er repræsenteret + ni genereladvokater. EU-domstolens rolle består i, at sikre at EU-retten overholdes og anvendes ens i alle medlemslande.

    5. Nogle anklager EU-domstole for at være ”aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    Nogle anklager EU-domstolen for at være aktivistisk, hvad ligger der i den kritik?
    Netop fordi at EU-domstolen har til opgave, at sikre EU-retten, beskyldes den nogle gange for at være aktivistisk. Derfor er der i flere tilfælde faldet en dom, der har været med til at styrke det europæiske samarbejde. Det er dermed lidt et paradoks, at en domstol anses for at være neutral og retfærdig, samtidig med at EU-domstolens specifikke opgave i nogen grad er at sikre EU-venlig politik. Domstolen er altså altid mere tilbøjelig til at tolke i retning af mere europæisk integration.

    6. Giv eksempler på Centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    ECB's rolle er meget vigtig, da dens hovedopgave er at føre en pengepolitik, der sikrer prisstabilitet i euroområdet - der defineres som et inflationsniveau tæt på, men under 2 procent årligt. Udover dette skal ECB og føre tilsyn med eurolandenes største banker, som en del af EU's bankunion. ECB er politisk uafhængig og må ikke tage imod instrukser fra EU's institutioner eller medlemslandenes regeringer. Det fremgår også, at ECB kun understøtter EU's økonomiske politikker, så længe det ikke er til fare for prisstabiliteten.

    Kirse og Cornelia

    SvarSlet
  14. Arbejdsspørgsmål – EU’s institutioner

    - Hvad er Kommissionen og dens opgave?
    Dens politiske ledelse består af 28 kommissærer –én fra hvert medlemsland, som varetager hver sit politiskområde.
    Hovedopgave: Fremme fælles interesser og drive det europæisk samarbejde videre. Kommer frem med forslag til fælles EU-lovgivning, samt at kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler.

    - Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentet har sammen med Ministerrådet opgaven at forhandle sig frem til en vedtagelse, når Kommissionen har taget initiativ til et nyt forslag. Parlamentet lovgiver, vedtager EU’s budget og kontrollerer Europa-Kommissionen.
    Består af 751 medlemmer, heraf 13 danske. Disse medlemmer repræsenterer 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. De er samlet i 7 grupper, f.eks. socialdemokrater, liberale, konservative osv.

    - Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    Ministerrådet består af ministre fra alle EU’s 28 medlemslande. De er med til at vedtage EU’s love og budget. I ministerrådet er der tradition for at man forsøger at forhandle sig frem til enighed mellem landene, selvom det på mange områder træffer beslutninger ved et såkaldt kvalificeret flertal. Ministerrådet har et formandskab, som EU’s medlemslande skiftes til at varetage. De land som varetage formandskabet udarbejder et arbejdsprogram of har på den måde mulighed for at præge hvad Ministerrådet skal beskæftige sig med.
    Det Europæiske Råd (DER) er hvor der tages beslutninger om EU’s retningslinjer. Kommissionen og EU-parlamentet vil typisk rette sig efter disse linjer, selvom de ikke er juridisk bindende.
    Forskel: Forskellen på de to er, at Ministerrådets beslutninger er juridisk bindende, mens DER’s beslutninger ikke er.

    - Hvad er EU-domstolens rolle?
    Domstolen dømmer i sager, som omhandler EU-ret. Den skal sikre at EU’s regler bliver overholdt og anvendt ens i alle medlemslandene.

    - Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger det i den kritik?
    At den i flere sager har dømt på en måde, som har styrket det europæiske samarbejde. I sager hvor det gælder at fortolke vagt og uklart formulerede love og traktater, har Domstolen til opgave at fortolke med lovgivernes og traktatens formål for øje. Den vil derfor være tilbøjelig til at tolke i retning af mere europæisk integration. Domstolen er altså beskyldt for politisk aktivisme, da den har virket som en drivkraft for mere europæisk samarbejde på nogle områder.

    - Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Den Europæiske Centralbank (ECB) har ansvar for eurolandenes fælles pengepolitik og tilsynet med eurolandenes største banker.
    ECB hovedopgave er at føre en pengepolitisk der sikrer prisstabilitet i euroområdet, og skal føre tilsyn med eurolandenes største banker som led i EU’s bankunion.

    Christian og Frederikke

    SvarSlet
  15. Maria og Sofie

    1.
    - Kommissionen består af 28 kommissærer - hver kommissær har hver sit politiske område
    - Kommissionens hovedopgave er at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre.
    - Kommissionen tager initiativ til nye forslag til fælles EU-lovgivning, og kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler og love som EU har vedtaget.

    2.
    - Parlamentets opgave er, at det lovgiver, vedtager EU's budget og kontrollere Europa-kommissionen.
    - Der er 751 medlemmer i Europa-Parlamentet. De repræsentere mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene.
    - Der er 13 danske medlemmer af Europa-Parlamentet. Medlemmer er folkevalgte politikere, som arbejde for vælgernes forskellige interesser.

    3.
    - I ministerrådet er det ministrene fra EU's 28 medlemslande der sidder om bordet til hvert rådsmøde
    - I Det Europæiske Råd er det EU's stats- og regeringschefer.
    - Forskellen på de to råd er, at Ministerrådet kan vedtage love i EU, og det kan Det Europæiske råd ikke.
    - Det Europæiske råd bliver altså enige om de store politiske linjer for EU-samarbejdet, hvor Ministerrådet er med til at vedtage EU's love og budget.

    4.
    - EU-domstolens roller er, at sikre at EU-retten overholdet, fortolkes og anvendes på samme måde i hele EU.
    - Derudover dømmer EU-domstolen i sager, der omhandler EU-ret. Domstolen skal altså sikre, at EU's regler bliver anvendt ens i alle medlemslandene.

    5.
    - Domstolen er af nogle blevet kaldt for "aktivistisk", fordi den i flere sager har dømt på en måde, der har styrket det europæiske samarbejde. Når domstolen skal fortolke regler, der ikke er klart formuleret, har det vidst sig at der er mulighed for fortolkning. Domstolen har altså i nogle sager været tilbøjelig til at tolke i retning af mere europæiske integration.

    6.
    - Centralbankens hovedrolle er at føre en pengepolitik, der sikre prisstabilitet i euroområdet.
    - Centralbanken kan yderligere føre tilsyn med eurolandenes største banker som led i EU's bankunion.
    - Centralbanken har en stor betydning for euro-samarbejdet, da dens opgave er at holde inflationen nede.

    SvarSlet
  16. 1. Hvad er kommissionen og dens opgave?
    - Kommissionens hovedopgave er at fremme fælles interesser og drive det europæiske samarbejde videre - uafhængigt at nationale særinteresser. Kommissionens opgave er at tage initiativ til nye forslag i fælles EU-lovgivning + at kontrollere at medlemslandene gennemfører de regler som er vedtaget i EU.
    - Kommissionen består af 28 kommissærer (én fra hvert medlemsland). Kommissærerne har hver deres politikområde.
    - ”Traktatens vogter” - holder øje med om reglerne bliver overholdt.
    - Kommissionen har eneret til at fremsætte forslag i EU

    2. Hvad er parlamentets opgaver og hvordan er de organiseret?
    - Består af folkevalgte politikere fra medlemslandene. 751 medlemmer (13 danske) (MEP’er (medlemmer af Europa-Parlamentet))
    - Opgave: at vedtage EU’s love og budget + kontrollere Europa-Kommissionen. Arbejder tæt sammen med Ministerrådet og Europa-Kommissionen.
    - Medlemmerne i parlamentet er samlet i syv forskellige politiske grupper (socialdemokrater, liberale, konservative, osv.) 20 udvalg, hvor hovedparten af arbejdet foregår.

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    - Ministerråder består af ministre fra EU’s 28 medlemslandene
    - Opgave: er med til at vedtage EU’s love og budget.
    - Ti forskellige rådssammensætninger (eks. alle miljøministrer mødes med europæiske ministerkolleger)

    - Det Europæiske Råd består af stats- og regeringschefer fra medlemslandene.
    - Opgave: At blive enige om de store politiske linjer for EU-samarbejdet. Afgør hvilken retning de andre EU-institutioner skal arbejde i.

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?
    - Opgave: at dømme i sager der omhandler EU-ret. At sikre at EU-retten overholdes, fortolkes og anvendes på samme måde i hele EU.
    - Består af 28 dommere - en fra hvert medlemsland + 9 generaladvokater
    - Organiseret i afdelinger med enten tre eller fem dommere. Den Store Afdeling består af 15 dommere - dømmer kun i særlige tilfælde

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    - Har i mange sager dømt på en måde, som har styrket det europæiske samarbejde.
    - Domstolen har råderum til at fortolke uklare resultater af politiske kompromiser (med lovgivernes og traktatens formål for øje)
    - Er ofte tilbøjelig til at tolke i retning af mere europæisk integration - drivkraft for mere europæisk samarbejde

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    - Opgave: har ansvaret for eurolandenes fælles pengepolitik og tilsynet med eurolandenes største banker. Fører pengepolitik, der sikrer prisstabilitet i euroområdet.
    - Består af Nationalbankdirektørerne fra de 9 eurolande som sidder i Styrelsesrådet sammen med direktionen (ledet af Mario Draghi)
    - Politisk uafhængig
    - Direktionen sår for daglig ledelse. Styrelsesrådet står for at træffe større pengepolitiske beslutninger. Tilsynet står for tilsynet med eurolandenes banker.

    SvarSlet
  17. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler
    • Kommissionen består af 28 kommissærer - én fra hvert medlemsland.
    • Kommissærerne varetager hver sit politikområde.
    • At tage initiativ til nye forslag til fælles EU-lovgivning og at kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler, som EU har vedtaget.

    Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    • Parlamentet lovgiver, vedtager EU’s budget og kontrollerer Europa-kommissionen
    •  Der er 751 medlemmer i Europa-Parlamentet som repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. I Parlamentet er medlemmerne samlet i syv forskellige politiske grupper, der afspejler deres politiske overbevisning, f.eks. socialdemokrater, liberale, konservative osv. Hovedparten af arbejdet foregår i de mere end 20 udvalg.

    Hvad er forskellen på Ministerråder og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    • Ministerrådet består af ministre fra alle EU's medlemslande, der mødes for at forhandle om ny lovgivning i EU.
    • Ministerrådet sikrer medlemslandene indflydelse på den politik, der vedtages i EU. Beslutningsprocedurerne i Rådet er indrettet således, at der både tages hensyn til små og store lande.
    • Ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget.

    • Det Europæiske Råd fastlægger EU's overordnede politiske retningslinjer. Det er også her, stats- og regeringscheferne træffer centrale beslutninger om EU's fremtid, vedtager traktatændringer og drøfter mere problematiske beslutninger.
    • et Europæiske Råd fastlægger EU's overordnede politiske retningslinjer. Det er også her, stats- og regeringscheferne træffer centrale beslutninger om EU's fremtid, vedtager traktatændringer og drøfter mere problematiske beslutninger.

    Hvad er EU-domstolens rolle?
    • EU-domstolen sikrer at EU's regler bliver overholdt i alle medlemslandende.

    Nogle anklager EU-domstolen for at være "aktivistisk", hvad ligger der i den kritik?
    • Fordi domstolen i flere sager har dømt til det europæiske samarbejdes fordel. Domstolen er ofte tilbøjelig til at fortolke sagerne, så det giver bedre drivkraft for europæisk samarbejde, og derfor mener man domstolen kan være aktivistisk.

    Giv eksempler på centralbankens rolle og betydningen for Euro-samarbejdet
    Den europæiske centralbank styrer Europas pengepolitik, og den har til opgave at opretholde prisstabiliteten i områderne med Euro. Centralbanken formulerer og gennemfører bl.a. Den monetære politik, som bliver ført i euroområderne. Centralbanken bemyndiger fx også udstedelsen af euro og mængden heraf.

    Af Stine og Kira

    SvarSlet
  18. 1. EU-kommisionens opgaver er at fremme fælles interesser og at fremme det europæiske samarbejde, kommisionen har til opgave at efterfylde traktatens love. Fx skal de administrerer om medlemslandene håndtere støtteordninger ordentligt.

    2. Parlementets opgave er at lovgive og de laver overvågning af de andre EU institutioner. Derudover vedtager de også EUs budget. Parlementet består af folkevalgte politikere som er valgt på nationalt plan.

    3. I minister rådet forsøger man at træffe beslutninger så der er enighed mellem landede, ministerrådet sikre at de forskellige lande har indflydelse. Det europæiske råd er det sted hvor EU stats og regeringschefer mødes til topmøder, de beslutter her hvor EU skal bevæge sig hen. Det Europæiske råd kan ikke vedtage love, de laver politiske beslutninger for hvilken retning de forskellige lande skal gå i.

    4. EU-domstolen er den domstol som tager af lovovertrædelser der gælder EU-lovgivning, dette kan fx være omkring retsforbehold.

    5. Eu-domstolen bliver kaldt aktivistisk fordi den i flere sager har dømt på en måde der har styrket det europæiske samarbejde.

    6. Centralbankens rolle er at fører en fælles pengepolitik for alle eurolandene. Central banken står for sig selv og den må altså ikke påvirkes af politisk magt.

    - Catharina

    SvarSlet
  19. EU

    1.Hvad er Kommissionen og dens opgave?

    Der 28 kommissærer i ledelsen; hvert medlemsland har 1, som er herre over sit politiske arbejde. Kommissionens opgave er at videreføre det europæiske arbejde, at sørger for, at EU-landene overholder alle fælles regler. Desuden er det også deres opgave at fremme fælles interessere blandt medlemslandene samt komme med forsag til en fælles EU-lovgivning.


    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?

    Parlamentet består af 751 medlemmer og de repræsentere 100 forskellige nationale partier fra de enkelte medlemslande. Både liberalistiske, socialdemokratiske, konservative, mm. Men parlamentets opgave er, at vedtage/lovgive, efter Kommissionen er kommet op med et forslag. Ydemere er det Parlamentets opgave at kontrollere Kommissionen samt bestemme EU’s budget.

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?

    Ministerrådet skal sørge for at der opnås en vis grad af enighed mellem alle lande, hvorimod Det Europæiske Råd afgør hvilken retning andre EU-institutioner skal være aktive i. Det vil sige, at ministerrådet har direkte indflydelse på lov og budget, hvorimod Det Europæiske Råd tager beslutninger om EU’s retningslinjer. Desuden er Ministerrådets beslutninger juridisk bindende, mens DER’s beslutninger ikke er juridiske bindene overhovedet.

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?

    Domstolen Den skal sikre at EU’s regler bliver overholdt og udøvet ens i alle medlemslandene. Hvis ikke, dømmer domstolen i disse sager.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger det i den kritik?

    Den såkaldte ’’aktivisme’’ indikere, at den europæiske domstol, i flere sager, har dømt på en måde, som har styrket det europæiske samarbejde og som har været til fordel for EU. Den kan også være tilbøjelig til at tolke love og trakter i retning af en mere europæisk integration.

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.

    - Sikre prisstabilitet i euroområdet, ved at føre ordentlig pengepolitik
    - Tilsynet med eurolandenes største banker.

    Af Nashaad, 3f

    SvarSlet
  20. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler.
    Kommissionen består af 28 kommisærer, hvor der er én fra hver medlemsland repræsenteret. De varetager hver sit politikområde.De har til opgave at tage initiativ og komme med forslag til EU-lovgivning, samt at kontrollere at medlemslandene gennemfører de fælles regler, som EU har vedtaget. Det er Kommissionens opgave at være traktatens vogter, og de kommer derfor på banen igen, når et forslag er blevet vedtaget. Deres overordnede opgave er at fremme fælles interesser, samt at drive det europæiske samarbejde videre.

    Hvad er parlamentets opgave, og hvordan er de organiseret?
    Der er 751 medlemmer i Europa-Parlamentet, som repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. I parlamentet er medlemmerne samlet i syv forskellige politiske grupper, f.eks. Liberale, konservative, socialdemokrater osv. Deres opgave er at vedtage EU's budget og kontrollere Europa-Kommissionen-

    Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd, og hvad laver de?
    • Ministerrådet består af ministrene fra EU's 28 medlemslande, hvor de har til opgave at vedtage EU's budget og love. Der er tradition for, at man forsøger at forhandle sig frem til enighed mellem alle lande, selvom Ministerrådet på mange områder træffer beslutninger ved et kvalificeret flertal.
    • Det Europæiske råd består af EU-landenes stats- eller regeringschefer, formanden for Europa-Kommissionen og den højtstående repræsentant for udenrigsanliggender og sikkerhedspolitik. Det Europæiske Råd samler EU's leder for at fastsætte den politiske dagsorden for EU. Det er det højeste niveau af det politiske samarbejde mellem EU-landene. De fastlægger EU's overordnede politiske linjer og prioriter, og vedtager derfor ikke love. De beskæftiger sig derimod med komplekse eller følsomme emner, som ikke kan behandles på et lavere niveau af det mellemstatslige samarbejde. De indstiller og vælger kandidater til visse højt profilerede EU-stillinger i blandt andet ECB og Kommissionen. De fastlægger tilmed EU's sikkerheds- og udenrigspolitik, hvor de dog tager hensyn til EU's strategiske interesser og forsvarsmæssige konsekvenser.

    Hvad er EU-domstolens rolle?
    EU-domstolen har 28 dommere, hvor én fra hvert medlemsland er repræsentanter, og så er der ni generaladvokater. De sikre at EU-retten overholdes, fortolkes og anvende på samme måde i hele EU.

    Nogle anklager EU-domstolen for at være "aktivistisk", hvad ligger der i den kritik?
    Domstolen kaldes af nogle for "aktivistisk", fordi den i flere sager har dømt på en måde, der har styrket det europæiske samarbejde. Ofte er de love og traktater, som Domstolen skal fortolke, resultater af politiske kompromiser, der med vilje er formuleret vagt eller uklart for at kunne få tilstrækkelig opbakning blandt regeringerne og i Parlamentet. Når Domstolen skal fortolke regler, der ikke er klart formuleret, har den et vist rum for fortolkning. Da det er Domstolens opgave at fortolke med lovgivernes og traktatens formål for øje (i traktaten tales der om stadig tættere union), vil den ofte være tilbøjelig til at tolke i retning af mere europæisk integration. Derfor har Domstolen på nogle områder virket som en drivkraft for mere europæisk samarbejde, og derfor er den blevet beskyldt for politisk aktivisme.

    Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for EU-samarbejdet.
    Den Europæiske Centralbank består af Nationaldirektørerne fra de ni eurolande, som sidder i Styrelsesråder sammen med direktionen. har til hovedopgave at føre en pengepolitik, der sikrer prisstabilitet i euroområdet. Dette er er blevet defineret som et inflationsniveau tæt på, men under 2 % på årsbasis. ECB er politisk uafhængig og må ikke modtage instrukser fra hverken EU's institutioner eller medlemslandenes regering. Denne prisstabilitet, som ECB har til opgave at varetage, har en stor betydning for EU-samarbejdet.

    - Mathilde

    SvarSlet
  21. 1. Hvad er Kommissionen og dens opgave? Giv eksempler
    De skal formulere fælles europæiske love og regler og kontrollere hvorvidt de bliver overholdt, så de overordnede planer kan gennemføres, f.eks. fremsatte kommissionen i 2013 et forslag om, at 40 procent af bestyrelsesposterne i større private og børsnoterede offentlige virksomheder i Europa skulle besættes af kvinder.

    2. Hvad er parlamentets opgave og hvordan er de organiseret?
    Parlamentet er med til at vedtage love og EU’s budget og samler sig i 7 forskellige grupper alt efter politisk orientering.

    3. Hvad er forskellen på Ministerrådet og Det Europæiske Råd og hvad laver de?
    Det europæiske råd består af de enkelte landes stats- og regeringsledere, som mødes og diskuterer de overordnede politiske emner inden for EU. Ministerrådet er med til at vedtage EU’s love og budget. Forskellen på de to er dermed at ministerrådet har direkte indflydelse, mens aftaler på det europæiske råd kun er politisk bindende.

    4. Hvad er EU-domstolens rolle?
    At sikre overholdelsen af EU-retten, således at den fortolkes ens i alle lande.

    5. Nogle anklager EU-domstolen for at være ”aktivistisk”, hvad ligger der i den kritik?
    I tilfælde hvor traktater eller lovgivninger er vagt formuleret, har domstolen ofte dømt således at lovgivningen ville give mere europisk samarbejde/integration; et ønske der ikke deles af alle regeringsledere/medlemmer af EU, som dermed er i strid med oprindelige tanker bag lovgivningen.

    6. Giv eksempler på centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejdet.
    Centralbanken er blandt andet ansvarlig for at formulere og gennemføre den monetære politik, der føres i euroområdet, som skal understøtte EU's overordnede mål om blandt andet vækst og beskæftigelse.

    -Malene

    SvarSlet
  22. Kommisionen og dens opgaver
    Kommisionen tager initiativ til nye lovforslag i EU, og den kontrollerer at reglerne bliver vedtaget og overholdt i medlemslandene.

    Parlamentets opgaver og organisering
    Parlamentet vedtager love, bugdetter og kontrollerer kommisionen.
    Parlamentet består af 751 folkevalgte medlemmer, som repræsenterer mere end 100 forskellige nationale partier fra medlemslandene. I EU parlamentet er de indelt i syv politiske grupper - socialdemokrater, liberale, konservative osv.

    Ministerrådet og Det Europæiske Råd
    Ministerrådet er et råd af ministrer fra alle medlemslande, der er altså 28 ministre til hvert rådsmøde. Der er ti forskellige rådssammensætninger, f.eks. miljørådet, hvor miljøministrene mødes.
    Minister rådet vedtager EUs love og budgetter og sikre medlemslandene indflydelse på EUs politik.

    Det Europæiske Råd består af regeringschefer fra de 28 medlemslande, f.eks. er Lars Løkke Danmarks repræsentant.
    Rådet vedtager ikke love, men bliver enige om de store politiske linjer for EU-samarbejdet, som de øvrige EU-institutioner skal arbejde henimod.

    EU-Domstolen
    EU-Domstolen består af 28 dommere, en fra hvert medlemsland, og ni generaladvokater
    Domstolen skal sikre at EU-retten overholdes, fortolkes og anvendes på samme måde i hele EU.

    Nogle anklager EU-domstolen for "aktivistisk" - hvor ligger denne kritik?
    Domstolen har ofte dømt sager på en måde, som fremmer det europæiske samarbejde. Det kan den, fordi lovene og traktaterne den skal fortolke for at lave en dom, er meget vage og uklare (lavet sådan så medlemslande kunne være enige). Derfor kan domstolen frit fortolke.

    Centralbankens rolle og betydning for Euro-samarbejde
    Centralbanken sikre prisstabilitet i euroområdet (defineret som et inflationsniveau tæt på, men under to procent på årsbasis).
    Den kontrollere også eurolandenes største banker.
    Særligt: Banken er politisk uafhængig og må ikke modtage instrukser fra hverken EU’s institutioner eller medlemslandenes regeringer.

    - Benedicte

    SvarSlet