tirsdag den 9. september 2014

Rivalisering, balancering og koncert - IP


6 kommentarer:

  1. Rivalisering er konflikter og konkurrence mellem stormagterne. Man bruger ofte begrebet i forbindelse med Realismen. Rivalisering handler derudover også om oprustning og kamp om ressourcer.

    Balancering er et mindre konfliktfyldt forhold mellem stormagterne pga mindre alliancer og færre inddæmninger.

    I dag ser vi balanceringsbegrebet i Mellemøsten omkring olieindustrien og rivalisering i forhold til de nye store magter, som kommer frem i denne tid. Dette kan være USA ser BRIK-landene som en trussel til verdensmagten.

    Stormagtskoncert er et stormagtssamarbjde. Der er fælles styring af den internationale økonomi staterne imellem og samarbejde mellem disse stater fører til afhængighed. Dette begreb kan føres til Den Engelske Skole.

    Verden er ikke nået til det punkt endnu, hvor stormagtskoncert er et fremtrædende begreb.

    Liberal inklusion er som ordet antyder, hvordan stormagter lader kommende stormagter deltage i de vigtigste internationale institutioner og lade dem få indflydelse.

    Kirse, Kira og Sofie W.

    SvarSlet
  2. 1.
    Rivalisering handler om konkurrence og konflikt mellem stormagter, i forhold til økonomi, og millitær politik, hvilket kan ende ud i et militært opgør. Den kolde krig er et godt eksempel på to supermagter, som forsøger at rivaliserer hinanden, ved at samle allierede og indvinde territorier, og opruste millitært. Rivalisering bliver ofte brugt i forhold til den realistiske teori.
    Balancering handler om at landene tilpasser sig hinanden, og at have et mindre konfliktfyldt forhold til hinanden. Dette bliver gjordt med kommunikation og større afhængighed, med institutioner. Det er en blød version i forhold til at konkurrere med hinanden. Et eksempel på dette er briklandene, som forsøger at afbalancere vesten, ved at gå sammen.

    2. I lang tid har der været en form for international orden i forhold til stormagterne, men nu begynder Rusland at rivaliserer.

    3.
    Stormagtskoncert går ud på at staterne indgår flere samarbejder og bliver mere afhængige af hinanden, hvilket resulterer i at de frygter hinanden mindre. Stormagtskoncert udvikler sikkerhed og fred.

    4.
    EU er et godt eksempel på "koncert", før EU var der krig og sammenstød, men efter EU er blevet etableret kan man ikke forestille sig at et EU-land ville gå i krig med et andet EU-land.

    5.
    Liberal inklusion betyder at de etablerede stormagter, lader dem kommende stormagter være med til at foretage beslutning eller "sidde med ved bordet", dette kunne være for at de ikke skulle blive en trussel.

    -Mads, Rose og Catharina

    SvarSlet
  3. Rivalisering:
    Ved rivalisering konkurrere stormagterne og der er konflikt mellem dem. Stormagterne vil opruste både militært, økonomisk og politisk. Stormagterne vil kæmpe indbyrdes for at sikre ressourcer og allierede. Militære konfrontationer mellem stormagterne på Stormagternes eller andre landes territorium kan ske.
    Der var rivalisering mellem de USA og Rusland under den kolde krig.

    Balancering:
    Balancering er mindre konfliktfyldt. Stormagterne prøver at afbalancere hinanden gennem oprustning og økonomi. Der vil være løse alliancer og konkurrence om ressourcer. Stormagternes politik og inddæmning af hinanden vil være mindre offensiv end ved rivalisering.
    Forholdet mellem Kina og USA i dag kan betegnes til balancerende.



    Er der tegn på rivalisering og/eller balancering i international politik i dag?

    Der er tegn på balancering mellem Kina og USA, da de konkurrere om f.eks. olie. USA prøver blandt andet også blødt at inddæmme Kina ved at være gode venner med Kinas naboer - f.eks. Korea og Japan.

    Der er ikke umiddelbart tegn på rivalisering.



    Hvad går teorien om stormagtskoncert ud på?

    Hvis der stormagtskoncert, så samarbejder stormagterne. Stormagternes magt (f.eks. økonomi) vil afhænge af de andre stormagter, og der vil derfor være færre konflikter mellem stormagterne. I koncert vil stormagterne have fælles principper og værdier omkring international politik.
    Stormagtskoncert er svært at gennemføre, da stormagterne ikke kan være sikker på, om de andre stormagter også ønsker samarbejde fremfor konflikt.



    Kinas og USA's store handel med hinanden kan være tegn på fremtidig stormagtskoncert i international politik. Dog stemmer deres værdier ikke overens (endnu?).



    ”Liberal inclusion” er når stormagterne lader kommende stormagter blive involveret i samarbejde i internationale institutioner, så de kommende stormagter får større indflydelse internationalt. Dette er ifølge liberale teoretiker nøglen til succes.


    Frederikke, Line og Benedicte

    SvarSlet
  4. 1. Hvad menes der med begreberne rivalisering og balancering? Giv eksempler
    - Rivalisering er konkurrence imellem stormagterne i forhold til økonomi, militær og politik. Dette kan skabe gensidig usikkerhed og frygt mellem staterne. Eks: Mellem Kina og USA.
    - Balancering er mindre konfliktfyldt forhold mellem staterne. Man forsøger at afbalancere hinanden igennem alliancer og mindre offensive angreb. Eks: Kampen om olie mellem Mellemøsten og Afrika.

    2. Er der tegn på rivalisering og/eller balancering i international politik i dag?
    - Rivalisering: Der er ikke umiddelbart tegn på stormagtsrivalisering lige nu, men det kunne godt tyde på en startende rivalisering mellem USA (vesten) og Rusland.
    - Balancering: Kampen om olie mellem Mellemøsten og Afrika.

    3. Hvad går teorien om stormagtskoncert ud på?
    - At stormagterne går sammen om et samarbejde hvor de kommer frem til fælles løsninger om bl.a. Økonomi, grænseændringer og på den måde skabes der gensidig afhængighed.

    4. Er der nogle tegn på "koncert" i den nuværende internationale politik?
    - Internationale institutioner såsom FN og EU.
    - Der er tegn på koncert mellem Kina og USA som nu står i et dilemma hvor de skal tage stilling til om de vil være rivaliserende overfor hinanden, eller om de skal have forventninger om samarbejde (koncert)

    5. Hvad menes der med begrebet "Liberal inklusion"

    Når svagere stater eller ikke vestlige stater bliver inkluderet i liberaldemokratisk fællesskab bl.a. Politiske og økonomiske institutioner.

    Sofie B, Emilie og Cecilie

    SvarSlet
  5. Anne, Ditte og Maria10. september 2014 kl. 13.02

    Hvad menes med begreberne rivalisering og balancering? Giv eksempler.

    - Ved rivalisering er der konkurrence og konflikter mellem stormagterne. Dette kan give gensidig utryghed mellem stormagterne. Et eksempel på rivalisering er den Kolde Krig hvor der var stor konkurrence mellem USA og Rusland.

    - Ved balancering er der mindre konflikter mellem stormagterne, og man forsøger i stedet at skabe balance igennem oprustning. Dog er der stadig konkurrence om ressourcer. Et eksempel på rivalisering er kampen om olie mellem Afrika og Mellemøsten.


    Er der tegn på rivalisering og/eller balancering i international politik i dag?

    - Der er tegn på balancering i forbindelse med Rusland-Ukraine konflikten, hvor USA og NATO går ind mod Rusland ved at indføre sanktioner, hvilken er en mindre offensiv måde at omringe Rusland på.


    Hvad går teorien om stormagtskoncert ud på?

    - Dette er det samme som et stormagtssamarbejde. Her tror man på, at stormagternes forhold kan komme ind i en god selvforstærkende cirkel. Man skal arbejde mere sammen, og blive mere afhængige af samarbejdet og hinanden, og vil derfor frygte hinanden mindre. Der vil hermed opstå mere international orden.


    Er der nogle tegn på "koncert" i den nuværende internationale politik?

    - Ikke på nuværende tidspunkt, men det kunne ske hvis alle stormagter gik sammen om et oprette Palæstina.


    Hvad menes der med begrebet "liberal inklusion"?

    - Ved "liberal inklusion" mener man at stormagterne skal give de kommende stormagter tilladelse til at være med i de vigtigste internationale institutioner og tilladelse til at have en stærkere indflydelse i dem.

    SvarSlet
  6. Hvad menes der med begreberne rivalisering og balancering. Giv eksempler.
    - Med rivalisering menes der intens konkurrence, kamp om at finde allierede og oprustning. Et eksempel kunne være den kolde krig, eller Rusland vs. USA som de første på månen. Bruges i den realistiske teori.
    - Balancering omhandler freden man bibeholder ved hjælp af handel. Altså handles der med landende på kryds og tværs og på den måde skabes der afhængighed. Mindre offensive.

    Er der tegn på rivalisering og/eller balancering i international politik i dag?
    - Ja, rivalisering ses fra Ruslands side og til dels i Mellemøsten.
    - Hmm, balancering kan blandt andet være enigheden på "hadet"/"forfømmelsen" af Rusland (udbredt enighed). Derudover forsøger BRIK-landende at afbalancere Vesten.

    Hvad går teorien om stormagtskoncert ud på?
    - At balancering udbredes, og man skaber alliancer vha. handel osv. Det opstår ved et stor fællesskab/råd med udbredt enighed.

    Er der nogle tegn på "koncert" i den nuværende internationale politik?
    - EU er glimrende eksempel på en "koncert" i dag.

    Hvad menes der med begrebet "liberal inklusion"?
    - Der menes, at nuværende stormagter lader kommende stormagter have indflydelse og tage del i de store beslutninger og have indflydelse på dem, samt være med i de vigtigste internationale institutioner.

    Mathilde og Sara :))))

    SvarSlet