fredag den 8. januar 2016

Flygtningekrisen - I et sociologisk perspektiv


4 kommentarer:

  1. Skribenter: Maja, Rose, Christian og Oliver

    - Sociologisk kultur indebærer de normer, værdier og den virkelighedsopfattelse, der er fælles for en bestemt befolkningsgruppe.
    - Indvandrerne får børn i en tidlig alder modsat danskerne. De forskellige kulturer indebærer også politisk aktivitet. Der kan kun opstå forskelligheder mellem kulturer fordi socialiseringsprocessen har gjort at der er dannet stærke "kulturrødder" hvilket kun kan danne grobund for konflikter.
    - Som følge af globaliseringen har danskerne fået et mere indgående kendskab til andre kulturer end den traditionelle danske. F.eks. Ville et sammenstød opstå, hvis indvandrerne ikke lever efter de vestlige værdier såsom at spise svinekød
    - Gruppeegenskaber: den gruppekultur man er vokset op med, skaber forskelle. F.eks. Er det forskelligt om man er vokset op med at være politisk aktiv eller ej Individbaserede egenskaber: her tages ikke forbehold for kulturelle faktorer, men i stedet hvad man som individ kan præstere De institutionelle rammer: Her lægges vægt på statens rolle, ift. Hvorvidt indvandrer og efterkommere har muligheder i et givent land
    - Assimilation: fuldkommen afgivelse af egen kultur -> overgiver sig til majoriteten
    Segregation: omvendt af assimilation -> fastholder egen kultur - begrænset kontakt mellem minoriteten og majoriteten
    Smeltedigel-integration: når majoriteten og minoriteten nærmer sig hinanden og der sker en tilpasning mellem de forskellige kulturer -> en fælles, kompromisfyldt kultur oprettes
    Pluralistisk integration: der dannes et samfund bestående af mange forskellige minoriteter -> der er både plads til at man kan fordybe sig i sin egen etnicitet, men der skabes også en fælles kultur
    - Smeltedigel-integrationen ville være det bedste bud på vellykket integration. På denne måde undgår man f.eks. Ghettoer og man accepterer hinanden uanset baggrund. Man får også skabt et fællesskab, hvilket er essentielt for motivationen til både at føle sig hjemme og deltage aktivt. Dette er selvfølgelig også den sværeste form for integration, fordi både minoriteten og majoriteten delvist forkaster noget af deres kultur

    SvarSlet
  2. Gruppe: Mads, Line, Sofie og Huda.

    - Sociologisk kultur omfatter de værdier, normer og den virkelighedsopfattelse, der er fælles for en bestemt befolkningsgruppe.
    - Køn, seksualitet og religion.
    - Man får kendskab til andre kulture end ens egne, ved at man rejser, og bliver mere oplyst grundet medierne.
    - Gruppeegenskaber: Kulturelle forskelle. Det er omgangskredsen der har en betydning, og ikke ens geografiske placering.

    Individbaseret egenskaber: De kulturelle faktorer forkastes, da de forholde der gælder for dansker også gælder for indvandre og efterkommere.
    De institutionelle rammer: Indvandreres og efterkommeres adfærd bestemmes af de muligheder, de har for indflydelse i det land, de bor i.

    - !0,3:


    - Integrationbegreber

    Assimilation: en proces, hvor de etniske minoriteter fuldstændig opgiver deres oprindelige kultur og i stedet overtager majoritetsbefolkningens
    Segregation: de etniske minoriteter opretholder deres oprindelige kultur + meget begrænset kontakt mellem de etniske minoriteter og majoritetsbefolkningen
    Smeltedigel-integration: Middelvejen - de etniske minoriteter og majoritetsbefolkningen nærmer sig hinanden, så der sker en gensidig tilpasning mellem de to forskellige kulturer. Uforenelige elementer opgives - der opstår en fælles kultur.
    Pluralistisk integration: der opstår et flerkulturelt samfund på baggrund af mangfoldigheden af etniske kulturer - plads til at de etniske grupper bevarer store dele af deres kulturelle baggrund mens der samtidig etableres en fælles kultur.


    - Vellykket integration: Undgå parallelsamfund, folk i beskæftigelse, uddanelse. Generelt at etniske minoriteter og etnisk dansker, er socialt og økonomisk ligestillet.

    SvarSlet
  3. 1. Sociologisk kultur
    - Værdier og normer, som man tilegner sig gennem det land og den kultur man er opvokset i.
    2. Forskelligheder og konflikter mellem kulturer
    - Konflikter opstår i og med at der kan være store forskelle på kulturer, og hvis begge partner nægter at gå på kompromis med deres levestil og kultur, opstår der parallelkulturelt samfund.
    3. Globaliseringens påvirkning af kultursammenstød og kulturforståelse
    - Globaliseringen hjælper med at opnå en forståelse for andre kulturer. Man udvider rammerne og kulturerne på tværs af landene er i dag mere blandede.
    4. Lise Togebys 3 typer af forklaringer på kulturelle forskelle.
    - Gruppeegenskaber: Betyder at selvom man kommer fra samme land, kan man godt have forskellige egenskaber - alt afhængig af hvilke vilkår man lever under. Der er f.eks. forskel på om man har mange penge eller ingen penge.
    Individbaserede egenskaber: Hvor stor viden og forståelse individet har, her kan f.eks. niveauet og længde af uddannelse spille en rolle, i og med at det antages, at man er mere politisk aktivt, hvis man har taget en lang uddannelse.
    Institutionelle rammer: Hvordan man bliver placeret i landet har indflydelse på hvordan man integrerer sig i landets samfund. Hvis en indvandre f.eks. bliver placeret i en isoleret ghetto for de svært ved at indordne sig i samfundet.
    5. Øvelse 10.3
    - …
    6. Integrationsbegreber
    - Assimilation: Det er når man giver afkald på egne kulturelle værdier og accepterer og indfinder sig med den nye kultur og dens værdier.
    Smeltedigelintegration: Begge kulturer forsøger at forstå og acceptere hinanden (en middelvej).
    Pluralistisk integration: Når man fortsat beholder enge værdier og samtidig formor at acceptere den nye kultur og dens værdier. Dvs. at man forsøger at integrere de to kulturer og danne et flerkulturelt samfund.
    Segregation: Når man adskiller sig fra det øvrige samfund og dets kulturelle værdier for at opretholde sige egne. Dvs. at man ser sin egen kultur som kontrast til den nye kultur, og man føler ikke at de to kulturer kan forenes. Det er dét, der skaber parallelle samfund. Et klassisk eksempel er at man lever i de social belastede områder og isolerer sig fra samfundet.
    7. Vores bud på vellykkes integration
    - Segregation og assimilation er begge negative faktorer i integrationsprocessen. Smeltedigelintegrationen og pluralistisk integration er vejen til en mere vellykket integration af indvandrer og efterkommere. Det skyldes at segregation og assimilation er med til at skabe en barriere mellem de kulturer, hvor i mod smeltedigelintegrationen og pluralistisk integration er en måde hvorpå man kan mødes på midten og accepterer hinandens levemåder, i stedet for at isolere sig.

    Stine, Jen, Nashad og Frederikke

    SvarSlet
  4. Hvad skal der forståes med sociologisk kultur?
    Sociologiske kulturer som omfatter normer, værdier og den virkelighedsopfattelse, der er fælles for en bestemt befolkning. Kulturen overleveres fra generation til generation. Kulturen der overleveres kunne eksempelvis være madkultur og motionsvaner

    Giv eksempler på forskelligheder og konflikter mellem kulturer
    Madkultur, motionsvaner og inddragelse af børn i beslutninger

    Hvilken påvirkning har globaliseringen på kultursammenstød og kulturforståelse?
    Globaliseringen har gjort, at danskerne i højere grad har fået kendskab til andre kulturer end den traditionelle danske. Mange indvandrere har en markant anden baggrund end den vi ser i Danmark. Dette medfører i nogen grad at indvandrere og deres efterkommer adskiller sig fra gruppen af oprindelige danskere på forskellige områder.

    Redegør for Lise Togebys 3 typer af forklaringer på kulturelle forskelle.
    Første forklaring på kulturforskel er gruppeegenskaber: Forskellen bunder i, at man er vokset op i grupper enten i Tyrkiet eller Odense. F.eks. har nogle familier tradition for at tilhøre et politisk parti. Af denne grund er adfærden grupperne imellem forskellige.
    Anden forklaring på kulturforskel er individbaserede egenskaber: Her mener man, at de forhold, som gælder for etniske danskere også gælder for indvandrer og efterkommere, og på denne måde forkastes de kulturelle faktorer. Hvis man tager eksemplet med politisk aktivitet igen, så påstår man med denne type forklaring, at en faktor som uddannelse spiller en større betydning for politisk aktivitet end etnicitet.
    Tredje og sidste forklaring på kulturforskel er de institutionelle rammer: Med dette mener man, at indvandrer og efterkommeres adfærd bestemmes ud fra de muligheder, de får i deres nye land. Her tillægges integration og statens institutioner en meget stor betydning.

    Lav øvelse 10.3
    Lav ved hjælp af statistik fra Danmarks Statistik eller det ministerium som integrationsområdet hører under en figur, der viser udviklingen i antallet af indvandrere og efterkommere igennem en årrække. Undersøg også hvor hovedparten af indvandrere og efterkommere kommer fra. (er lavet)


    Hvilke forskellige integrationsbegreber er der?
    Assimilation:
    En proces hvor de etniske minoriteter opgiver deres oprindelige kultur og altså i stedet overtager majoritetens kultur. Der vil altså komme et monokulturelt samfund, altså majoritetens kultur. Den økonomiske og sociale resultat af processen er at de etniske minoriteter er socialt og økonomisk ligestillede.

    Smeltedigel-integration:
    Det siges at denne proces er middelvejen, idet de etniske minoriteter og majoriteten nærmer sig hinanden, så der sker en gensidig tilpasning mellem de to kulturer. Derfor vil de uforenelige elementer af kulturerne blive opgivet. Der etableres altså en fælles kultur, som hverken er ren majoritetskultur eller minoritetskultur. Ved denne proces vil der ligeså være et monokulturelt samfund, men det vil være en en ny kultur hvor man har samlet de to forskellige kulturer. De etniske minoriteter er socialt og økonomisk ligestillede.

    Pluralistisk-integration:
    Ved pluralistisk-integration opstår et flerkulturelt samfund på baggrund af mangfoldigheden af etniske kulturer. Her er der altså både plads til at etniske minoriteter bevarer store dele af deres kultur, samtidig med at der etableres en fælles kultur. Under denne proces er der et flerkulturelt samfund, hvor de etniske minoriteter er socialt og økonomisk ligestillede.

    Segregation:
    En proces hvor de etniske minoriteter opretholder deres oprindelige kultur. Der er derfor begrænset kontakt mellem minoriteten og majoriteten i landet. Der er altså et parallel-kulturelt samfund med adskilte monokulturelle samfund. De etniske minoriteter er socialt og økonomisk marginaliseret.

    Giv jeres bud på, hvad vellykket integration er.
    Når blandt andet demokratiske værdier er universelle for alle i samfundet - uanset om man tilhører majoriteten eller minoriteten. Etniciteter ligestilles i samfundet og har samme muligheder og rettigheder.

    Kira, Sofie B, Cecilie og Kirse

    SvarSlet