mandag den 8. februar 2016

Partierne


4 kommentarer:

  1. Hvad hed partierne oprindeligt og hvem var ophavsmændene?
    1) Democratic Republican Party (Jefferson & Maddison)
    2) The Federalist party (Hamilton)

    Hvordan har den politiske profil ændrede sig igennem tiden ændret sig for demokraterne?
    - Oprindeligt kæmpede de for udbredt selvstyre i delstaterne og en svag føderal stat. I nutidens perspektiv er de i dag det parti der er klarest fortaler for føderal programmer og større beføjelser til den føderale regering i W.D.C.

    Hvordan har den politiske profil igennem tiden ændret sig for republikanerne?
    - Har ændret sig modsat fra demokraterne. Oprindeligt var deres første stærke mærkesager bekæmpelse af slaveri, beskyttelse af individuel frihed, minimal selvstyre i delstaterne. I dag anlægger Republikanerne en hårde linje overfor immigranterne i USA og har udviklet sig til et markant kristligt parti. De har bevæget sig væk fra deres til føderale programmer og styring til at være et mere konservativt parti.

    Forklar den politiske skillelinje mellem den føderalisme vs. konføderalisme.
    Forskellen mellem henholdsvis forbundsstat og statsforbund.

    Mathilde, Rose & Sofie W

    SvarSlet
  2. Demokraterne opstod oprindeligt som the Democratic Republican Party og ophavsmændene var Jeffersson og Madison.
    Republikanerne opstod oprindeligt som the Federalist Party med Hamilton som ophavsmand.

    Demokraterne er gået fra at være delstats - og selvstyreorienteret til at blive større fortaler for føderale programmer.

    Republikanere er blevet mindre fortaler for føderale programmer og mere for selvstyre i delstaterne.

    Føderalisme er en sammenslutning af delstater med en fælles lovgivende og udøvende myndighed. Konføderalisme er et samarbejde mellem individuelle stater lidt ligesom EU.

    Mads & Lise

    SvarSlet
  3. Denne kommentar er fjernet af forfatteren.

    SvarSlet
  4. Demokraterne kaldtes The American Democratic Republican Party, og ophavsmændene var Jefferson og Madison. Republikanerne gik under betegnelsen The Federalist party, hvor Hamilton var ophavsmand.
    Partierne har skiftet position i det politiske spektrum. Tidligere var Demokraterne kæmpede de for udbredt selvstyre i delstaterne, hvilket betyder en svag føderal stat. Omvendt i dag er det partiet, som er størt fortalere for føderale programmer og beføjelser.
    Tidligere støttede Republikanerne føderale programmer og styring. I dag ønsker partiet at mindske den føderale stats indflydelse. I dag er Republikanerne kritiske overfor immigranter.
    Konføderation er tale om samarbejde mellem landes regeringer. Føderalisme er tale om et samarbejde mellem folk i en samling lande.

    SvarSlet